Отворена манифестација "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10"

Посетом малишана из вртића "Бубица" Градском музеју, званично је данас почела традиционална културна манифестација "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10".

Прве посетиоце сталне поставке Градског музеја дочекала је Весна Гргуровић, руководилац установе, посебно изражавајући задовољство што је најмлађим Врбашанима припала част да понесе прве утиске из новог амбијента.

"Деца ће и у наредним данима долазити у Музеј, биће упознати са сталном поставком како би препознали понеки предмет и након тога ће покушати да их презентују у малој ликовној колонији”, рекла је Гргуровић. Рад Музеја и древне предмете који се ту чувају, младим посетиоцима кроз разговар је приближио Боро Вујиновић, кустос и историчар.

Према речима Љубице Мирковић, специјалисте ликовног васпитања у ПУ "Бошко Буха", деца из свих објеката у граду ће за време трајања манифестације долазити по групама, у периоду од 10.00 до 11.00 часова, и учествовати у ликовној колонији.

Иначе, манифестација "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10" се одржава од 12. до 21. маја. Обухватиће низ изложби и пратећих програма, као што су креативне радионице за децу и одрасле, предавања, промоције књига, јавни разговори, концерти, позоришне представе, пројекције филмова и други садржаји. Централна тема манифестације "Мој музеј, мој град" бавиће се местом и улогом музеја у локалној заједници, али и укупним односом музеја, града и културног пејзажа, односно оним темама које су 2016. у фокусу Међународног дана музеја.

"Програми Градског музеја се одржавају на неколико локација. Тема овогодишње манифестације је 'Мој музеј мој град', те смо разноврсне програме посветили односу музеја и локалне заједнице, фокусирајући се на значајне друштвене и природне феномене у Врбасу и околини. Посебно место заузима презентације сталне поставке, прича о Врбасу, Јожефу Пехану и изложбено-радионички простор Етно-кутак", рекла је Гргуровић.