"Златни сунцокрет" припао Светлани Слапшак

Књижевна награда „"Златни сунцокрет", коју већ две деценије додељује компанија Витал припала је Светлани Слапшак за роман „Равнотежа.

"„Равнотежа говори о женама у Београду за време рата у бившој Југославији. Не прихватајући да им у њихово име убијају суграђане, рођаке, пријатеље и синове, оне их скривају од мобилизације. Одбијајући сваки вид интеграције у ново, разорно друштво безумља и зла, Милица и њене пријатељице својом креативношћу и храброшћу покушавају да се одупру насиљу и хаосу који их окружује. Кроз мноштво духовитих и ироничних дијалога, овај роман трага за одговором на питање како у једном неуравнотеженом друштву одржати сопствену равнотежу".

Светлана Слапшак је 20. добитница Виталове награде која се додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике.

У саопштењу жирија у саставу: Драган Јовановић-Данилов, Никола Страјнић и Владимир Гвозден (председник), стоји да награђени роман „веома добро комбинује такозвану слику света са дубљим интелектуалним питањима нашег времена везаним за природу сећања и критику дидактичких опсесија прошлошћу. "Нарочито фасцинира начин на који главна јунакиња Милица подноси егзистенцију: упркос оскудици, губицима пријатеља, недостатку љубави, тешкоћи самосазнања, она поседује лакоћу, креативност, спремност и спретност да се усуди да оде корак даље, да се отисне изван задатог оквира и да на тај начин испита границе своје и туђе људскости. Равнотежа је изузетно успела литерарна конструкција која у себи спаја елементе породичног романа, романа-хронике, пародију приповедачког патоса реалистичког романа, као и стилизацију викторијанског романа. Роман је енциклопедијски разигран и, упркос озбиљности теме, обојен особеним хумором и афирмацијом пријатељства, поверења и љубави."