Све спремно за Равно Село Филм Фестивал

Популарни глумац, редитељ и продуцент Лазар Ристовски најавио је данас предстојећи Равно Село Филм Фестивал, који ће се одржати од 24. до 26. јуна. На конференцији за новинаре Ристовски је рекао да се ради о фестивалу намењеном младим филмским ствараоцима, дебитантима, који је покренут у оквиру пројекта обнове равноселског Дома културе, изгорелог 2016. године.

О плановима, гостима и садржају фестивала говорили су Лазар Ристовски, оснивач фестивала, Нада Савић, директор фестивала, Петар Ристовски, уметнички директор и селектор, Раша Динуловић, архитекта, Милан Глушац, председник општине Врбас, и Зарија Лазовић, секретар МЗ Равно Село.

"Током тродневне манифестације биће приказано пет репрезентативних, дебитантских филмова из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније, а публика ће имати прилику да погледа и бројне филмове студената факултета драмских уметности и учествује у предавањима на тему режије, глуме и продукције", најавила је директорка фестивала Нада Савић.

Оснивач фестивала Лазар Ристовски, иначе рођени Равноселац, изразио је наду да ће фестивал постати традиционалан. "Прошле године на премијери филма ‘Дневник машиновође’, која је одржана на згаришту Дома културе, покренули смо иницијативу за обнову тог објекта. На премијери на отвореном окупило се око 1.000 људи, и верујте ми, присуствовао сам многим фестивалима, а у Равном Селу сам се тада осећао као на Канском фрестивалу, и још лепше. То је та атмосфера и тај дух. Након тога идеја и намера о обнови су се прошириле и на организацију првог филмског фестивала”, рекао је Ристовски.  

Говорећи о обнови објекта, архитекта Раша Динуловића истакао је да је за изградњу новог Дома културе потребно између 1,4 и 1,8 милиона евра.

Подршку организацији Равно Село Филм Фестивала дали су Министарсво културе, Покрајински секретаријат за културу и општина Врбас."Са задовољством ћемо пружити максималну подршку овом фестивалу и укључити се у организацију. Општина Врбас годишње финансира више од 100 културних манифестација, и велики значај придаје култури. Овај фестивал сигурно ће постати традиционалан и допринеће развоју Равног Села, као и целе општине", рекао је Глушац. Задовољство због одржавња филмског фестивала није крио ни секретар МЗ Равно Село. "Учинићемо све да будемо добри домаћини. Овим фестивалом наше мало место биће обележено на мапи значајних културних збивања у целом региону", истакао је Лазовић.

Филмски фестивал у Равном Селу окупиће многобројне познате и остварене уметнике. У програму ће, између осталих, учествовати Мирјана Карановић, Раде Шербеџија, Оливера Катарина, Тања Бањанин и Гарави сокак.

КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

26. јун 2018. КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

Други Равно Село филм фестивал завршен је синоћ пројекциј...

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

25. јун 2018. КУЛТУРА

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворе...

Почео II Равно Село филм фестивал

24. јун 2018. КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

Пројекцијом руског филма "Лед" и певачким наступима Лазар...

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...