Руски фоклор у центру Врбаса

У оквиру турнеје "На таласима љубави и пријатељства" кроз градове Србије и Републике Српске, музички, фолклорни и други уметници, окупљени у ансамбл у руском граду Костроми, посетили су у петак Врбас и у центру града извели једночасовни културно-уметнички програм.

Наступ уметника из Костроме организовали су општина Врбас, Културни центар Врбас и Удружења српско-руског пријатељства "Род".

"Нама је битно да смо с вама, да тако покажемо наше заједништво са вашим људима и народом који нас увек лепо и топло прихвата. Мотивише нас дружење са нашим српским пријатељима и жеља да нашу срећу и одушевљење тим дружењем изнесемо кроз радост песме и игре", рекла је пред почетак наступа Татјана Асафова, вођа уметника из Костроме. Он је уручила захвалнице заслужнима за одржавање концерта, а председнику општине Врбас, Милану Глушцу, и православну икону Мајке Божије да, како је рекла, "донесе добробит свим становницима Врбаса".

"Вековима смо се једни за друге молили истом Богу, читали истим писмом и осећали блискост и повезаност. Нисте први пут у Врбасу, сигурно не и последњи, а наше везе у будућности могу се само умножавати и расти. Имамо озбиљне планове у виду сарадње са вашим градом на свим пољима, од привреде, преко културе, спорта и екологије", рекао је Глушац. Присутне су поздравили и Александар Семакин, председник Извршног одбора Удружења "Род", као и Данијела Илић, чланица Општинског већа, која је позвала присутне да донирају прилоге за завршетак Дневног боравка за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом. 

Општина Врбас намерава да са администрацијом града Костроме закључи споразум о сарадњи и успостављању побратимских веза, а договори око тога су у завршној фази.