Отворена изложба "Фотографи своме граду"

У Галерији Културног центра Врбаса синоћ је отворена изложба фотографија под називом "Фотографи своме граду". Програмом у којем је јавности представљено педесетак фотографија седам аутора са мотивима Врбаса, почело је обележавање и прослава 20. октобра - Дана општине Врбас.

"Ова изложба бави се само Врбасом и околним селима општине. Изложена је 51 фотографија од седам чланова Фото кино клуба 'Зенит' и на њима је приказано оно најлепше у нашем граду. Инспирацију сам нашла на селу и пошла сам од мог Косанчића, преко Савиног Села и Куцуре, а Врбас сам препустила онима који су овде већ и пре направили велики број фотографија", рекла је Силвиа Јелачић, једна од ауторки фотографија постављених на изложби. 

Селектор прве изложбе "Фотографи своме граду" био је Рајко Р. Каришић, ликовни уметник фотографије УЛУПУДС-а. У каталогу објављеном поводом изложбе записао је:

"Већ дуги низ година, традиционално, у нашем Врбасу се прославља Дан ослобођења града, 20. октобра. И сваке године уприличи се пригодан програм којим се обележава овај значајан датум. Ове године, по први пут, у програм је уврштена и једна несвакидашња изложба фотографија под називом 'ФОТОГРАФИ СВОМЕ ГРАДУ'.

О чему је, заправо, реч?

У једном од многих разговора вођених на тему како унапредити културни живот у нашој средини дошао сам на идеју, подржан од Милан Глушца, председника општине Врбас, и Рихарда Хенгла, директора Културног центра Врбас, да се у ову акцију укључе и фотографи, чланови новоотвореног Фото кино клуба 'Зенит' из Врбаса. И би тако.

Неколицина агилних заљубљеника у фотографију са својим фотоапаратом, 'трећим оком', данима су вребали и ловили кадрове по нашем граду и околним местима с намером да се општина Врбас представи у што лепшем светлу. Јер, свака од ових фотографија изнедрених очима и суду јавности је заустављени тренутак времена који ће, потом, на израђеним фотографијама, да траје и сведочи о том тренутку, негде у некој канцеларији, сали, нечијем дому...

Искрено верујући да ће ова идеја постати традиционална и да ће у наредном времену бити саставни део програма будућих прослава Дана нашег Града, желим да нагласим да су прву степеницу ка томе ове године прекорачили: др Силвија Јелачић, проф. др Иван Радовић, Матија Кертес, Ратко Недовић, Александар Милатовић, Ивица Девчић и Рајко Р. Каришић. У складу са својим фотографиским интересовањима, начином гледања на свет којим су окружени, бележили су, за времена будућа, детаље из личног окружења и само део тих светлописа је представљен овом изложбом у Галерији Културног центра Врбас", написао је у каталогу прве изложбе "ФОТОГРАФИ СВОМЕ ГРАДУ", Рајко Р. Каришић, селектор.

Изложбу су организовали општина Врбас, Културни центар Врбаса и Фото кино клуб "Зенит".

КУЛТУРА

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...

Отворена изложба слика Петра Шушулића

28. мај 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Петра Шушулића

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса - УЛУВ, отво...

Александар Габона победник 50. ФПМ

27. мај 2018. КУЛТУРА

Александар Габона победник 50. ФПМ

Победник 50, јубиларног Фестивала поезије младих је песни...

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

25. мај 2018. КУЛТУРА

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

За десет финалиста 50. Фестивала поезије младих данас је ...