20 ликовних уметника на Палети младих

Биљана Јотић, историчарка уметности и овогодишња селекторка изложбе Палета младих, традиционалне ликовне манифестације која деценијама прати Фестивал поезије младих, изабрала је младе ауторе чије ће се слике наћи на изложби у Галерији Културног центра Врбаса.

За разлику од претходних година када је на изложбама представљано по десет аутора, овога маја у Врбасу ће се моћи видети слике двадесет младих ликовњака. Својим радовима издвојили су се: Александар Митровић из Мајданпека, Александар Станојевић из Параћина, Горан Ракић из Београда, Дејан Крстић из Малог Зворника, Јован Спасић из Лесковца, Јована Симијоновић из Приштине, Корнелија Сабо из Сенте, Кристина Палињук из Руме, Кристина Пирковић из Смедеревске Паланке, Маријана Ракичевић из Чачка, Милена Николић из Краљева, Неда Аризановић из Ужица, Никола Косић из Београда, Никола Радосављевић из Ужица, Раде Тепавчевић из Врбаса, Сандра Јањатовић из Сомбора, Стефан Илић из Лознице, Стефан Петронијевић из Лазаревца, Стефан Стевановић из Јагодине, и Татјана Мартицки из Новог Сада.

"Изазов је посматрати уметност данас. Скоро смо две деценије у 21. веку, времену са префиксом пост у свим доменима друштвених, технолошких, индустријских, научних и културних достигнућа, континуиране борбе садашњости између прошлости и будућности, између виртуелног и стварног, производње субјеката друштва и индивидуа, општег глобалног и унутрашњег локалног карактера, деконстукције система и конструкције појединца, духа и материје. У таквим друштвеним околностима и услед умножавања медија развија се дуалистички приступ дефинисању уметничког изражавања, са једне сране ликовних уметности континуитета, а са друге стране визуелних уметности са новим теоријским естетичким праксама. У радовима одабраних уметника могу се пратити различити експериментити са ликовним елементима, али ипак остају у домену ликовне целине.

Савремена уметност подстакнута је новим видовима комуникација и новим видовима усвајања знања што води хетерогености израза, који више никако не могу да се посматрају кроз колективне правце или поетике, већ у односу на њих или у потпуности самостално. Претпостављајући да је уметност истина, утопљени у време и подстакнути изражајним сензибилитетом унутрашњег бића и потребом за изражавањем, уметници сублимишући реалност стварају радове којима остављају свој културолошки печат. Зауставимо се у тренутку и помислимо на време у коме живимо. Шта осећамо? Да ли су осећања човека према времену у коме живи иста без обзира на периодику којом се означава? Да ли је то осећање универзално или индивидуално, константно? Koје је то осећање? Управо та сирова и жива комуникација између дела и посматрача могла би се издвојити као тема овогодишње селекције уметника на фестивалу Палета младих. Младост има покретачку снагу у уметности што интезивира тематску основу", описала је овогодишњи избор селекторка Биљана Јотић.

КУЛТУРА

Октобарски (јесењи) ликовни салон УЛУВ 2018

17. окт 2018. КУЛТУРА

Октобарски (јесењи) ликовни салон УЛУВ 2018

И ове године традиционално, а поводом манифестација за Да...

Веселину Милићевићу награда на фестивалу "Булка"

17. окт 2018. КУЛТУРА

Веселину Милићевићу награда на фестивалу "Булка"

Веселин Милићевић, песник за децу, сатиричар и афористича...

Градски музеј Врбас на Google Arts and Culture

16. окт 2018. КУЛТУРА

Градски музеј Врбас на Google Arts and Culture

Одлуком Министарства културе и информисања Владе Републик...

Отворена изложба о српском школству у Градском музеју

09. окт 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба о српском школству у Градском музеју

У Градском музеју Врбаса данас је отворена гостујућа изло...

Конкурс за изложбе у Ликовној галерији за 2019. годину

05. окт 2018. КУЛТУРА

Конкурс за изложбе у Ликовној галерији за 2019. годину

Културни центар Врбаса расписао је конкурс за самосталне ...