"ТРАГови и поРУКЕ" у Градском музеју

У Градском музеју Врбаса отворена је изложба "ТРАГови и поРУКЕ", ауторке Весне Гргуровић, археолога - вишег кустоса. Ово је први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10", која траје до 20. маја.

"Ова изложба резултат је археолошких ископавања која је Музеј Војводине започео давне 1984. године а Градски музеј Врбас обновио 2014. године. Немогуће је изложити све што је изнедрено из слојева отворених сонди, али је направљен избор репрезентативног материјала који подразумева 20 изложених предмета. Изложба је модерно дизајнирана а пионирски подухват, можемо слободно рећи са више него добрим резултатима, представља 3Д модел почелице који је израдио Студио за пројектовање, документацију и дигитализацију АYАКО из Београда. Предмети су конзервирани у Централном институту за конзервацију у Београду, уз анализу хуманог остеолошког материјала у Лабораторији за антропологију при Медицинском факултету у Београду. Од изложених предмета посебно бисмо издвојили мушки део ношње - појас, иначе статусни симбол у средњем веку, чију аналогију имамо у Фекетићу и на основу које га датирамо у 14-15. век. Виртуална презентација поменуте почелице просторно је изложена насупрот појасу, док су између изложени мањи комади накита, прстење тракасто и с главом, почелице, украсна игла, перлице, привесци и новчићи. У недостатку простора, фотографије са ископавања презентују се на великом екрану. У засебном простору изложене су текстуалне легенде које формирају четири целине, причу о историјату ископавања, средњовековном насељу, некрополи и цркви. Део простора посвећен је и екипи која је предано радила претходне четири године. Уз сваког се налази код чијим ишчитавањем, помоћу апликације на мобилном телефону, добијамо име члана екипе", појаснила је Гргуровић.

О значају овог археолошког налазишта говорио је и др Дејан Радичевић, доцент Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду. Он је истакао да овај простор крије и насеље које тек чека да га археолози откопају, а читав амбијент има потенцијал да постане археолошки парк. "Црква коју истражујемо, из 14. века, крије у својим темељима старију, коју датирамо неколико векова раније. Ова црква и по својим архитектонским решењима јединствена је на подручју Војводине и Јужне Угарске и сведочи о везама са моравским стилом градње из јужних делова Србије. Истраживањем некрополе дошли смо до предмета као што су накит и одећа, који су значајни и када је у питању употпуњавање етнографске слике овог простора", рекао је Радичевић.

"Археологија је кључ тајни прошлих времена, а локалитет Шуваков салаш – Клиса има посебан значај. Покрајински секретаријат за културу, информисање и верске заједнице препознао је то и подржао, и захваљујући мукотрпним истраживањима данас имамо значајна открића о прошлости не само Врбаса и околине, већ и шире регије", рекао је приликом отварања Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе.

Подршку истраживањима на Шуваковом салашу и успостављању Градског музеја дала је и општина Врбас, чији је председник Милан Глушац истакао да је обавеза локалне самоуправе да пружа подршку програмима и манифестацијама које промовишу заједницу и чувају историјско сећање. "Општина је уложила значајна средства у адаптацију простора Музеја, али и у археолошка истраживања чији су плодови видљиви управо на овој изложби", казао је Глушац.

Изложбу прати и каталог. Отварању је присуствовао и Зоран Вељановић, заменик директора Музеја Војводине. Покрајински секретаријат за културу и ове године издвојио је средства за суфинансирање археолошких ископавања, а од Министарства за културу добијена су средства за опрему и уређење дворишта.

КУЛТУРА

"Ноћ позоришта" у Врбасу

16. нов 2018. КУЛТУРА

"Ноћ позоришта" у Врбасу

Врбас је један од градова који се придружио манифестацији...

Промовисан зборник радова "Поезија Небојше Деветака"

13. нов 2018. КУЛТУРА

Промовисан зборник радова "Поезија Небојше Деветака"

У Матици српској у Новом Саду представљен је зборник радо...

Два дана цртања у Ликовној галерији

13. нов 2018. КУЛТУРА

Два дана цртања у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће нар...

Рефлектор театар стиже и у Врбас

07. нов 2018. КУЛТУРА

Рефлектор театар стиже и у Врбас

Независна, омладинска трупа Рефлектор театар отвориће вој...

Нова столарија у библиотеци у БДП

05. нов 2018. КУЛТУРА

Нова столарија у библиотеци у БДП

Народна библиотека "Данило Киш" издвојила је средства за ...