Рефлектор театар стиже и у Врбас

Независна, омладинска трупа Рефлектор театар отвориће војвођанску турнеју представом "СМРТ ФАШИЗМУ! О Рибарима и Слободи", 13. новембра у биоскопу "Југославија", у Врбасу.

"СМРТ ФАШИЗМУ! О Рибарима и Слободи", говори о браћи Рибар – Иви Лоли и Јурици Рибару, који су као ученици НОБ-а погинули 1943. у размаку од месец дана. Народни херој Иво Лола Рибар (1916-1943) био је један од организатора и предводника омладинског и студентског револуционарног покрета у Краљевини Југославији, секретар ЦК СКОЈ, члан Врховног штаба НОВ, а његов млађи брат Јурица (1918-1943) сликар, ђак чувеног Јована Бијелића. Драма прати и судбину Слободе Трајковић, веренице Лоле Рибара и такође ученица НОБ-а. 

"'СМРТ ФАШИЗМУ! О Рибарима и Слободи' документарна представа о сећању на Ива Лолу и породицу Рибар, је нова продукција независне, омладинске трупе Рефлектор театар. Ово је документарна представа, али не и биографска драма. Истражујући причу о Иву Лоли Рибару, његовој породици, вереници Слободи Трајковић, али и читавој генерацији младих људи који су дали своје животе у борби против фашизма, аутори представе желе да, пре свега, кажу нешто о својој генерацији; себи; данашњим херојима и идеалима у које верују. О томе како они разумеју борбу против фашизма данас и томе шта прича о породици Рибар, значи њима лично; у савременом политичком тренутку обележеном историјским ревизионизмом и јачањем националистичких струја, у региону али и у читавој Европи.

Ауторка концепта и редитељка представе је Милена Богавац, а текст је писан колективно, уз учешће извођача и стручних консултаната, односно експерата који су учествовати у едукативном делу процеса. Ко-аутори и извођачи су: Ђорђе Живадиновић Гргур, Нина Нешковић, Страхиња Блажић, Сунчица Милановић и Никола Живановић. Зато што борба против фашизма никада није завршена. Зато што су заједници потребни хероји. Зато што је младим људима потребна вера у боље сутра. Зато што су им потребне инспирација и нада. Зато што млади данас нису 'најгора генерација икада'. Зато што је тој генерацији потребно знање. Зато што онај ко зна да разуме прошлост, разуме и садашњост. Зато што верујемо и младе и у њихову веру у идеале. Зато што фашизми, у свету, поново подижу главе. Зато што морамо и ми да подигнемо своје. Зато што дижемо главу, онда када дигнемо глас. Зато што – млади. Зато што – не фашизам", записала је о представи ауторка и редитељка Милена Богавац.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"