Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

Новинар, писац и преводилац Мухарем Баздуљ се 7. децембра у библиотеци у Бачком Добром Пољу представио публици својим новим романом "Квадратни корен из живота". У разговору са библиотекаром и књижевником Браниславом Зубовићем, Баздуљ је изнео своја позната мишљења о Андрићу, Кишу, Његошу, Селимовићу али и осталим актуелним темама по којима је познат као колумниста.

"Квадратни корен из живота представља покушај да се прича о историјским турбуленцијама и преломин годинама колективне југословенске судбине исприча кроз причу о једном човеку, његовом животу, љубавима, пријатељствима, разочарањима и поразима. Све што се у роману догађа гледамо његовим очима. Мени је у процесу писања било узбудљиво да уђем у његове ципеле, а прижељкујем да се слична емоција појави и код читалаца", рекао је Баздуљ.

"Баздуљ је већ препознатљив по вештом и узорном писању из првог лица једнине, но ниједан његов претходни лик није био толико слојевит и комплексан. Сергеј Бабић, Београђанин већ добрано загазио у педесете, креће на пут за Тузлу. Година је 2014, а он је у Тузли већ једанпут био, тачно двадесет година раније. Током три сата вожње, Бабић се присећа много дужег путовања ка истој дестинацији и прави биланс што властитог живота, што политичких и генерацијских промашаја. Пишући о политици, али достојно уметности романа, попут Исмаила Кадареа, са Болањовом способношћу да прикаже дух времена кроз описе интелектуалних котерија, Баздуљ је написао роман који се брзо чита и дуго памти.” – из рецензије.