„Златни сунцокрет” за Давида Албахарија

Виталова књижевна награда „Златни сунцокрет” за књигу године додељена је Давиду Албахарију за збирку прича „Сваке ноћи у другом граду”, у издању Српске књижевне задруге, саопштио је председник жирија Јован Зивлак.
    Жири, у којем су још Никола Страјнић и Владимир Гвозден, одлучио је једногласно да то престижно признање припадне Албахарију, опредељујући се између његовог дела и књига које су ушле у ужи избор - романа „Сара” Петра Сарића и „Топ је био врео” Владимира Кецмановића.
    „У награђеном делу аутор маниром врсног приповедача говори о нашем свету и времену, о актерима из нашег простора, у традицији једне модерне, сугестивне и сензибилне приповедачке умешности и стога је, према свим уметничким критеријумима, заслужио ову награду”, рекао је Зивлак. Он је подсетио да је Албахари присутан на домаћој и светској књижевној сцени већ три деценије и истакао да је он „један од најснажнијих приповедачких гласова наше савремене књижевности и један од најпревођенијих наших писаца”, као и добитник многих награда.
    Дело „Сваке ноћи у другом граду” заузима простор Београда, Љубљане, Загреба, Салцбурга, Минхена, Калгарија и многих других градова. Њиме Албахари још једном показује да „нико у српској књижевности нема тако модерну перцепцију или организацију приповетке”, оценио је Зивлак.
    Добитнику ће бити поновљено издање награђене књиге а припашће му и новчани износ од 5.000 евра у динарској противвредности. Свечана додела 13. „Златног сунцокрета” биће одржана крајем фебруара у Београду а, како је рекао председник жирија, Албахари је обећао да ће за ту прилику допутовати из Канаде.

КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

24. јун 2018. КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

Пројекцијом руског филма "Лед" и певачким наступима Лазар...

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...

Отворена изложба слика Петра Шушулића

28. мај 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Петра Шушулића

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса - УЛУВ, отво...

Александар Габона победник 50. ФПМ

27. мај 2018. КУЛТУРА

Александар Габона победник 50. ФПМ

Победник 50, јубиларног Фестивала поезије младих је песни...