Повећана партиципација за здравствене услуге

Основна партиципација за здравствене услуге од суботе 7. фебруара уместо садашњих 20 износиће 40 динара. Пацијенти ће од суботе са 40 динара плаћати болнички преглед и дан, преглед код изабраног лекара, рендгентски преглед по упуту, холтер, ендоскопију, ЕКГ, спирометрију, лабораторијске услуге, укључујући и микробиологију, паразитологију, хистопатологију и цитологију.
    По 40 динара плаћаће се и за дневне рехабилитације, хируршке захвате ван операционе сале, кућно лечење по дану, али и санитетски превоз који није хитан.
    У Републичком заводу за здравствено осигурање кажу да су здравствене установе дужне да сваком пацијенту издају рачун за наплаћену партиципацију. Услов за ослобађање од плаћања партиципације имају као и ранијих година незапослени, али од сада и они чија месечна примања по члану домаћинства не прелазе прописану минималну нето зараду у Србији увећану за 30 одсто. Најновији подаци казују да је тренутна минимална нето зарада у Србији 15.486 динара, према утврђеном радном сату од 87 динара. Тако је партиципације ослобођена, четворочлана породица са једним запосленим чија је плата, рецимо 40.000 динара. Када се износ плате подели на чланове породице и увећа за 30 одсто, месечна примања по члану су 13.000 динара, што је испод прописаног минимума. Они који спадају у ту групу грађана могу да остваре своје право подношењем захтева најближој филијали РЗЗО, оној која је издала здравствену књижицу. Осим оверене књижице, треба да предају и доказ о укупним месечним примањима, а то значи извод из банке или последњи чек од пензије. Уколико испуњавају услове, филијала РЗЗО издаје потврду коју грађанин носи лекару или апотекару заједно са здравственом књижицом. Потврде се добијају за текућу годину.

КУЛТУРА

Милутину Ж. Павлову уручена награда "Небојша Деветак"

14. дец 2018. КУЛТУРА

Милутину Ж. Павлову уручена награда "Небојша Деветак"

Милутину Ж. Павлову уручена је прва књижевна награда "Неб...

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

10. дец 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

Новинар, писац и преводилац Мухарем Баздуљ се 7. децембра...

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

04. дец 2018. КУЛТУРА

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

Унесков Међувладин комитет, на свом редовном, 13. заседањ...

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

02. дец 2018. КУЛТУРА

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

Биоскоп "Југославија" Културног центра Врбаса припремио ј...

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

28. нов 2018. КУЛТУРА

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

У знак сећања песника, главног и одговорног уредника Часо...