Кампањa за инклузивно образовање

САОПШТЕЊЕ

Место  ВРБАС
Датум 8.04.2011.год.      

У оквиру кампање „Сви у школу, будућност за све“, коју спроводе Савез учитеља Републике Србије, ЦИП-Центар за интерактивну педагогију, Центар за образовне политике и Фонд за отворено друштво, у сарадњи са Министарством просвете (пројекат “Пружање унапређених услуга на локалном нивоу” - ДИЛС), у Врбасу,6.4.2011год., одржана је трибина “Образовање за све”.

Трибина је била посвећена промоцији свима доступног квалитетног образовања, и обезбеђивању позитивне климе за инклузивно образовање у складу са Законом о основама система образовања и васпитања Републике Србије из 2009. године. Одржавање трибине подржала је локална самоуправа града Врбаса . На трибини је учествовало  102 учесника из  образовних установа  и 12 учесника из  здравствених  установа , установа социјалне заштите , родитеља, медија,невладиних организација.

На трибини је представљен значај и могућности остваривања инклузивног образовања, односно квалитетног образовање које је доступно сваком детету, без обзира на личне карактеристике, здравствено стање, националну припадност, породични статус, друштвени и материјални положај, место живљења. Истакнуто је да је једнако важно пружити најадекватније услове школовања сваком детету, и детету које има сметње у развоју, и детету које је припадник мањине, и детету које има таленат, и детету које има хроничну болест, и детету које живи на селу, и детету које има породичне проблеме...
Нова законска и подзаконска акта обезбеђују већу праведност образовања, а успостављени су и планирани системи подршке деци и наставном кадру у процесу развијања инклузивног образовања. Истакнуто је да инклузивни вртић и школа омогућавају сваком детету да максимално развије потенцијале, али и наставном кадру да се развија и буде уважен. Индивидуализовано подучавање, односно подучавање сваког детета на начин који му највише одговара, кao и обезбеђивање потребних физичких и комуникацијских услова једини је начин да дете коме је потребна додатна подршка похађа предшколску установу и успешно сe школује, наглашено је у презентацији на трибини. За децу којој је потребнa свеобухватнија подршкa, ради се индивидуални план подршке и индивидуални образовни план. 
Представљена је улога интерресорне комисијe за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене или социјалне подршке детету, која је основана за процену потреба детета, одређивање подршке која му је потребна, и праћење његовoг напредовањa и развоја. Наглашен је значај заједничког деловања у најбољем интересу сваког детета, то јест неопходност сарадње установа из ресора образовања, здравства и социјалне заштите, стручњака, родитеља, и  локалне самоуправе.

Да добра образовна пракса већ постоји у васпитним групама и одељењима,  показују и презентовани примери. Залагањем наставника, у сарадњи са родитељима и стручњацима у школи и ван школе, извршене су промене и прилагођавања начина рада и простора који су омогућили да се и дете са сметњама у развоју успешно школује заједно са својим друговима и другарицама.  .

У дискусији су размењена искуства практичара из вртића и школа, искуства родитеља чија деца јесу и нису добила потребну подршку током школовања. Размењене су идеје како се стручно усвршавати, која литература и сајтови су значајни извори за ову тему.

За тим “Кампање за инклузивно образовање”, локална координаторка  Котлаја Марија
телефон: 0644557322
е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"