Saopštenje - Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara

Vajdasági  Magyarok  Demokratikus Közössége
Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara

Saopštenje za štampu

Delegacija Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) u sastavu Čonka Aron,predsednik DZVM  i Elveđi Akoš, član prdsedništva DZVM se dana 13.02.2013.godine sastala sa predstavnicima lokalne samouprave u Vrbasu, gospodinom Milanom Stanimirovićem, predsednikom SO Vrbas i šefom kabineta predsednika opštine  Slavicom Otović. Tema sastanka je bilo oštećenje spomen krsta nevinim žrtvama nemačke i mađarske nacionalnosti stradalim u pogromu 1944/45 godine, koji je  postavljen 2012. godine na katoličkom groblju u Vrbasu. Na sastanku, koji je održan u konstruktivnoj atmosferi, bilo je reči i o nekim ispolitizovanim stavovima i netačnim informacijama u vezi postavljanja ovog krsta a koji su se pojavile i na službenom sajtu opštine Vrbas. Tokom sastanka su raščišćene svi sporni momenti povodom postavljanja krsta. Na početku je ustanovljeno  da je skup na kojem je krst postavljen bio uredno prijavljen MUP-u, da su organizatori Nemački narodni savez i civilna organizacija Uzan put za postavljanje krsta imali saglasnost katoličkog sveštenika u Vrbasu, koji je i osveštao krst i održao kratak pomen nastradalima, da je skup bio najavljen u ovdašnjim medijima, da su skupu prisutvovali predstavnici raznih političkih stranaka vojvođanskih Mađara, predstavnici stranke vojvođanskih Nemaca, lokalni stanovnici, predstavnici raznih civilnih organizacija iz Vojvodine, R Mađarske, Brisela, predstavnici medija na mađarskom jeziku iz Vojvodine i R Mađarske. Utvrđeno je da je na spomen krstu navedena i pogrešno protumačena 2012.godina zapravo godina postavljanja krsta i ne odnosi se na nevine žrtve.

U nastavku sastanka delegacija DZVM je informisala predsednika SO Vrbas gospodina Stanimirovića o potrebi da se na katoličkom groblju postavi neki trajniji i primereniji spomenik nevinim žrtvama stradalih 1944/45 godine za šta je predsednik opštine Vrbas pokazao razumevanje.

Na kraju sastanka je dogovoreno da će se u narednom periodu predstavnici opštine Vrbas i predstavnici DZVM, uz prisustvo svih zainteresovanih strana, ponovo sresti radi zajedničkog rada na ostvarenju ovoga cilja.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"