Saopštenje - Crnogorska partija

Crnogorska partija pisala državnom vrhu Srbije

Povodom zastoja u uvođenju crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, Crnogorska partija uputila je pisma predsjedniku Srbije, predsjedniku i prvom potpredsjedniku Vlade, kao i Zaštitniku građana. Odluka o obraćanju državnom vrhu donijeta je na sastanku pravnog tima Crnogorske partije, koji predvodi advokat Goran Pajović, sa predsjednikom partije Nenadom Stevovićem, održanom u subotu 23. marta u Novom Sadu.

U pismu se argumentovano ukazuje na dugogodišnju, kontinuiranu diskriminaciju pripadnika crnogorske nacionalne zajednice u opštini Vrbas, neuvođenjem crnogorskog jezika u službenu upotrebu, iako su se stekli svi zakonom propisani uslovi. Navedeno je da se Crnogorska partija više puta od 2010. godine, a posljednji put 10.12.2012. godine, obraćala predsjedniku opštine Vrbas, podsjećajući ga na zakonsku obavezu, iako se radi o imperativnoj normi koju jedinica lokalne samouprave mora da sprovede ex oficio.

U pismi predsjedniku Republike Tomislavu Nikoliću između ostalog se navodi.” Upoznavajući Vas sa ovakvim stanjem očekujemo da se kao Predsjednik svih građana Srbije, ličnim autoritetom, u okviru Vaših nadležnosti, založite za otklanjanje neustavnog, nezakonitog i diskriminatorskog postupanja prema građanima Republike Srbije u opštini Vrbas koji pripadaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici.”

 

Ukoliko i ova intervencija ne bude rezultirala eliminisanjem navedenih neustavnih i protiv zakonitih postupaka, Crnogorska partija će biti prinuđena da internacionalizuje problem i obrati se Informativnom centru za ljudska prava Savjeta Evrope i OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava.

 

Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu  jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine, u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15% prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine.

 

Press služba CP
Novi Sad, 24.03.2013.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"