Саопштење Еколошког покрета Врбаса

Ових дана јавно смо опоменули ЈВП "Воде Војводине" за сечу ЗДРАВЕ шуме крај Великог бачког канала изнад преводнице у Врбасу. Ово је било практично последње излетиште врбашана, које је сада осиромашено за дуги низ година. Хитро обављена сеча, без најаве, оставила нас је без могућности да реагујемо!
Пре десетак година ловци су оскрнавили "Провалије", друго излетиште и шуму, која се није опоравила и поред нових садница, које су се листом осушиле. У Општини Врбас практично нема више ничега што би се могло назвати шумом!

Сеча се извела под изговором да се дрвеће налази изван шумске основе и да је планска. Већина стабала се ипак налази унутар те основе, међутим, питамо се ко је одобрио овакав план да се масовно посеку стабла која су поред излетишта имала и заштитарску улогу. У непосредној близини места сече налазе се две енергане, Витала и шећеране, који димом изузетно угрожавају околни живаљ. Дрвеће је свакако имало свој значај у филтрирању штетних материја из димњака ових фабрика. Сеча већих шумских фрагмената увек прекине водни циклус за десетак година, тако да можемо очекивати и промену микро климе у локалу. Да не помињемо уништену еко-нишу и станишта птица.

Штета је нанета и присупном путу, који је при извлачењу трупаца тешким машинама потпуно уништен. Видећемо колико ће старатељи бити хитри да га обнове и омогуће грађанима приступ каналу. Је ли то допринос великом плану пошумљавања Војводине?! На жалост, показало се по ко зна који пут како старатељи лако пређу у узурпаторе, све под легалним окриљем прописа.

Знајући да су формирањем покрајинског Фонда за воде, "Воде Војводине" недавно остале без изворних прихода и да се новци изгледа добијају на кашичицу, питамо се да ли су се у беспарици окомили на дрвеће! Тужно и сасвим у складу са остатком српског амбијента.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"