Saopštenje samostalnog sindikata JKP "Standard"

OVIM PUTEM ZAPOSLENI U JKP „STANDARD“ VRBAS KAO I SINDIKALNA ORGANIZACIJA OBRAĆAJU SE JAVNOSTI KAKO BI SE ISTA UPOZNALA SA STANJEM U POMENUTOM PREDUZEĆU.

Kako smo se u više navrata obraćali v.d.direktoru preduzeća kao i čelnicima opštine Vrbas koja je ujedno i naš Osnivač, da im ukažemo na probleme sa kojima se susreću zaposleni kao i samo preduzeće, a do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor, ovim putem upoznajemo javnost sa sledećim:

U julu mesecu 2015.godine doneta je odluka od strane osnivača da se JKP „Standard“ Vrbas bavi isključivo isporukom toplotne energije i klimatizacijom, a u isto vreme Opština donosi odluku o formiranju novog preduzeća JKP „Komunalac“, koje je od nas preuzelo vršenje sakupljanja, prečišćavanja i distribucije vode, iznošenje smeća, gradsko groblje, čistoću, održavanje puteva i pijace. Ova odluka je doneta na inicijativu tadašnjeg nadzornog odbora JKP „Standard“, mada mi sumnjamo da je ovu odluku doneo tadašnji direktor preduzeća, a sadašnji v.d. direktor JKP „Komunalac“ Vrbas i opštinski čelnici. Predstavnici sindikata kao i većina zaposlenih smatra da su ove odluke loše po samo preduzeće i zaposlene iz sledećih razloga: sama inicijativa je donesena na bazi netačnih podataka i bez urađenog Elaborata o opravdanosti razdvajanja (izrada je morala biti u 2015.g.), statusna promena je urađena bez deobnog bilansa, delatnost je poverena preduzeću koje nije tehnički opremljeno, a imovina Standarda se daje u zakup po niskim cenama i pod čudnim uslovima. Takođe, procedura pri prelasku zaposlenih iz JKP „Standard“ u JKP „Komunalac“ nije ispoštovana, te radnici ne znaju ko je odlučivao i po kom kriterijumu je određeno koji radnik će pripasti kom preduzeću. Smatramo da je ovim postupkom napravljena diskriminacija, jer je posle par meseci i pored zabrane zapošljavanja u JKP „Komunalac“ radni odnos zasnovalo 6 radnika iz ugašenog „Informativnog Centra“ Vrbas.

Iz gore navedenih razloga zaposleni su dovedeni u nezavidan položaj, zarade se ne isplaćuju redovno, a zbog dugova koja su ostala od starog preduzeća, koji su u milionskom iznosu radnici su zabrinuti kako za opstanak samog preduzeća, tako i za svoju egzistenciju.

ORGANIZACIJA SAMOSTALNOG SINDIKATA JKP „STANDARD“

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"