САОПШТЕЊЕ ЈКП КОМУНАЛАЦ ВРБАС

Где политика уђе на врата ту правда и истина излазе кроз прозор.

Иако смо јавно предузеће а не приватна фирма, морамо држати до угледа наше пословне заједнице и не можемо допустити да поједине политичке странке и приватни интереси подривају темеље фирме која послује на здравим економским основама.

Професионалност, пожртвованост и посвећеност које смо уложили, налажу нам да одговоримо на саопшења оних људи који су својим руковођењем угрозили функционисање општинске управе и јавних предузећа у Општини Врбас, а данас по истом калупу желе да компромитују и умање резултате које смо остварили, како би прикрили трагове својих дела, међу којима има и кривичних.

  • Цитирамо део саопшења Општинског одбора СДС Врбас објављеног на интернет порталу Наше место „Пошто је уништено комунално предузеће Стандард, на ред је дошао Комуналац“.

ОО СДС је очигледно признао способност својих кадрова, који су до јуче били у ДС, када је истакао да је уништено ЈКП „Стандард“ Врбас.

Морамо се сложити са њима јер ЈКП „Стандард“ Врбас заиста уништавано годинама-деценијама уназад, што лошим пословањем, што небригом општине, и остављено на апаратима да сачека визиту, која може само да констатује највиши степен оболења. Наиме, Демократска странка је као машиновођа владајуће коалиције, довела ЈКП „Стандард“ Врбас у живо блато, задужујући га кредитима и запошљавајући политичке имигранте, не марећи за њихову стручност и квалитете. Пар стотина милиона дуга које су оставили иза себе приморали су одговорне и савесне људе да оснују ново јавно предузеће како би обезбедили несметано обављање делатности од општег интереса са једне стране и спасили старо предузеће чинећи могуће и немогуће.

Можда је циркус и посетио наш град али гледалаца свакако не би било да није аниматора и политичких малолетника који дају духовита саопштења, у која ни сами не верују.

  • Тачно је да је ЈКП Комуналац Врбас објавио јавну набавку мале вредности за видео обезбеђење своје имовине и да је грешком у конкурсној документацији-моделу уговора оставио име и презиме лица које је било изабрано за ранију индентичну набавку. Очигледно је да је у питању техничка грешка, а не објављивање најбољег понуђача пре избора. Грешка која је учињена је само доказ више да запослени у ЈКП Комуналац Врбас непрестано раде и да услед великог обима посла некада и напрaве грешку. У питању су вредни људи,  који за разлику од „аниматора“, зараде своју плату.

Да су мало више пажње посветили образовању и стручности, не би своје време трошили на критику самих себе и на сопствена дела примењене политике „уништавања“ предузећа.

  • Закон о јавним набавкама децидно уређује поступак и услове расписивања и спровођења јавне набавке.

У конкурсној документацији предметне јавне набавке мале вредности на страни 12/37 под редним бројем 4, захтева се да:

„- понуђач располаже неопходним пословним капацитетом за извршење посла, односно да понуђач испуњава захтеве српског стандарда SRPS.L2.002:2008 (област контролисања: видео обезбеђење, менаџмент из контролног центра обезбеђи-вањем стационираних објеката, менаџмент из контролног центра патролним тимовима)

- понуђач испуњава захтеве међународног стандарда ISO 27001 – Систем менаџмента безбедности информација.

- понуђач испуњава захтеве међународног стандарда ISO 9001 – Систем менаџмента квалитетом (област контролисања: физичка заштита објеката и људи, менаџмент из контролног центра алармни мониторинг, видео мониторинг, па-тролни тимови, извођење система ИТ мрежа.“

Горе наведене квалификације понуђач је дужан да докаже Сертификатима издатим од стране Акредитационог тела.
Фирма која је понудила цену од 600.000,00 динара није доставила наведене сертификате, који су обавезан услов јавне набавке мале вредности, чиме није доказала да поседује тражене пословне капацитете и квалитете.

У конкурсној документацији на страни 13/37 под редним бројем 5. као доказ за кадровски капацитет захтева се и да понуђач достави и сертификат на име радника издат од произвођача опреме која се користи као средство за надгледање у вршењу услуге која је предмет набавке.

Фирма која је понудила цену од 600.000,00 динара, није доставила тражени сертификат.

  • Чињеница је да је фирма која је понудила износ од 600.000,00 динара повољнија, али она не испуњава тражене услове, па није могла бити изабрана, у супротном би повредили Закон о јавним набавкама.

Цена је често одраз квалитета, а нама је квалитете пресудан и он се доказује управо сертификатима који су наведени.

Повољнији понуђач је приложио Решење Управе полиције којим је дата лиценца за вршење послова физичко-техничке заштите лица и имовине, којим се не доказује пословни и кадровски капацитет, квалитет услуга и испуњеност домаћих и међународних стандарда, већ се искључиво даје дозвола за рад у складу са Законом о приватном обезбеђењу.

Како повољнији понуђач није доставио сву обавезну документацију, изабран је други понуђач.

  • Очигледно је да се ради о политичкој драми која се заснива на неистинитом догађају, па главним режисерима нећемо узети за зло то што покушавају да све инструишу по мерама свог изборног цензуса.

Ми се поносимо оним што смо до сада постигли, и искрено верујемо да ћемо постићи још много. Прихватили смо се немогућег задатка и постигли завидан резултат. Не кријемо се, већ смо напротив отворени за сва питања грађана јер служимо њима. Крију се они чија лица се сада налазе под именом друге странке, а као лидери претходне странке су допринели дезинтеграцији јавног сектора.

 

У Врбасу, дана 10.02.2016. године

Менаџмент
ЈКП Комуналац Врбас

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"