Савез Самосталних синдиката општине се свакоднавно суочава са проблемима са којима се сусрећу запослени, а тичу се повреда права из радног односа. Савез синдиката настоји да на свако обраћање реагује благовремено и у интересу запослених.

Да се поштеним и вредним људима дешавају невероватне неправде пример је Ковачев Јелка, радница фабрике ''Медела'' из Врбаса, доследна и принципијелна у опредељењу да и поред ''фабричког синдиката'' остане у Самосталном синдикату, увек спремна да реагује на неправду и да се бори за радничка права. А данас је Јелка Ковачев принуђена да се уз помоћ свог адвоката бори за кров над главом, за двособни стан који је купила 2007. године, исплатила сав новац, уредно оверила купопродајни уговор, али због неуписане некретнине у катастар исти је ''Збербанка'' продала због дуга инвеститора који се и даље формално водио као власник.

Закључком  суда у Врбасу наређено је принудно исељење уз асистенцију полиције, чиме би се Јелка Ковачев довела у незаслужено понижавајући положај. Савез ССО Врбас жели да упозна јавност на апсурдна законска решења чија примена у пракси доводи неуке странке у безнадежан положај и лишава их поштено стечене имовине.