SAOPŠTENJE - Crnogorska partija

SAOPŠTENJE

Crnogorska partija uputila Milanu Glušcu predsjedniku opštine Vrbas zahtjev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj vojvođanskoj opštini.

Tim pravnika Crnogorske partije, koji predvode Milena Bulajić i Bojan Bojat, u zahtjevu navodi da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu  jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15% prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva. U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine,  živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine.

Procedura nalaže dа Оpštinskо vijеćе оpštinе Vrbаs, kао оvlаšćеni prеdlаgаč, uputi Skupštini оpštinе Vrbаs nа rаzmаtrаnjе i dоnоšеnjе Prijеdlоg оdlukе о izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе, kојim ćе sе isti usklаditi sа stаvоm 2. člаnа 11. Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа. Izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа ćе sе na taj način uvеsti nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо.

Crnogorska partija očekuje da novo rukovodstvo opštine Vrbas prekine dosadašnju praksu diskriminacije crnogorske zajednice, jer su za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Do sada su, po ovom pitanju, nadležni opštinski organi ignorisali zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” od 31.7.2010. i 9.12.2011. godine i zahtjeve Crnogorske partije od 14.12.2011, 10.12.2012,  05.12.2013, i 05.08.2014. godine.

Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

Press služba CP
Vuk Vukmirović, portparol
Novi Sad, 18.06.2017.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"