Liberalno Demokratska Partija OO LDP Vrbas

ŽIVOT JE ZAKON! A MOBING?

Kako živimo? Na osnovu nedavno sprovedenih istraživanja, konstantovano je da 60% zaposlenih u Srbiji živi u ogromnom strahu od gubitka posla te je na taj način strah glavni pokretački mehanizam za psihološko maltetiranje i ponižavanje - mobing. Mobing označava pojavu da grupa ljudi na poslu, sistematski psihički maltretira nekog zaposlenog.

Tu ima raznih varijeteta, poznata je i pojava „praznog stola”, kada se žrtvi daju zadaci neprilagođeni njenoj kvalifikaciji, suviše laki ili preteški poslovi koje nekad praktično nije ni moguće obaviti, sve s ciljem da se žrtva natera da pogreši, a u krajnjem slučaju da sama napusti posao i odrekne se svojih zakonskih prava samo da bi spasla „zdravu pamet“. Oblici mobinga su i davanje zadataka koji narušavaju zdravlje radnika, uskraćivanje godišnjeg odmora i slobodnih dana, itd…Mobing je i kada za svoj rad ne dobijate odgovarajuću naknadu, kada vas poslodavac ponižava izigravajući zakonske propise i na primer isplaćuje regres za godišnji odmor u minimalnom iznosu od 200 dinara mesečno. Naravno, prepoznali ste o čemu je reč. Ova pojava pogotovo uzima maha u poslednje vreme, kao neka epidemija.

Srbija prolazi kroz težak period, svi se plaše za svoj posao, a vladajuća većina prepušta tajkunima da budu iznad zakona, omogućava zloupotrebe, monopol ili mobing...

Sedam evropskih zemalja izglasale su zakone protiv mobinga i u tim državama se poslodavac kažnjava za psihička maltretiranja. Naravno, i Srbija je obavezna da donese zakon o mobingu da bi ušla u Evropsku uniju. A dotle? Svako može biti žrtva mobinga, a ćutanje u ovom slučaju zaista znači odobravanje!

Liberalno demokratska partija zahteva transparentnost! Znači, prepoznati probleme i javno govoriti o njima, ma koliko „veliki” bio onaj koji ih stvara i ma kako se on zvao. Uticati na menjanje našeg okruženja. Ne plašiti se da progovorimo o kršenjima zakona, u svakom smislu. Nemamo više vremena

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"