"Нулта толеранција за насиље према женама"

Спроводећи велику акцију "16 дана активизма против насиља над женама", Комисија за праћење остваривања родне равноправности општине Врбас организовала је јубиларни, 10. Округли сто на тему "За живот без насиља у породици". Како се ове активности у општини Врбас спроводе континуирано још од 2005. године, овај округли сто издвојен је као пример добре праксе у Покрајинској стратегији за нулту толеранцију према насиљу над женама.

Округлом столу председавала је Марјана Мараш, председница Комисије, а присуствовали су му и Анита Беретић, помоћница Покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, представници Центра за социјални рад, Полицијске станице Врбас, Суда у Врбасу, Опште болнице Врбас, Дома здравља "Вељко Влаховић", Националне службе за запошљавање, Црвеног крста Врбас, затим одборнице Скупштине општине, чланови Општинског већа, радници Општинске управе, представници политичких странака и НВО.

На почетку Округлог стола приказан је филм - Нулта толеранција за насиље према женама и девојчицама, а затим су представници организација и установа изнели стање, проблематику, преглед активности, број и структуру пријављених случајева насиља у породици, као и превентивне активности које се у тој области предузимају. Учесници су се сложили да 'за насиље нема оправдања и насиље над женама је злочин'.

"На округлом столу је констатовано да је повећање евидентираног броја случајева насиља у породици у општини Врбас, пре свега, резултат обухватнијег и континуираног реаговања опште и стручне јавности на ову појаву. Стручњаци запослени у разним институцијама као и жртве насиља, постале су знатно осетљивије на ову појаву, не негирају је, не минимизирају је и не нормализују је, не доживљавају је као нечију приватну ствар, па из тих разлога чешће се пријављује и реагује. Према подацима из службене евиденције, током 2014. године регистровано је 77 пријава насиља у породици, од тога у 74 случаја је констатовано присуство елемената насиља у породици. Ове године евидентирано је 125 пријава за насиље у породици, од чега је констатовано присуство елемената насиља у породици у 76 пријава. Верујемо да је чак 49 неоснованих пријава показатељ веће спремности грађана да пријављују насиље у породици и да тиме изражавају веће поверење у рад институција. Ове године жене су биле процентуално заступљеније као жртве и то у односу на мушкарце у односу 1:8. Охрабрује да је ове године било евидентирано укупно три случаја насиља над децом, док је прошле године било евидентирано укупно у 18 случајева. У сва три случаја је било констатовано присуство физичког кажњавања услед неукости и немогућности да се осмисли конструктивнији васпитни приступ", истакнуто је у извештају Комисије за праћење остваривања родне равноправности општине Врбас.