Подршка НВО за заштиту животне средине

Регионални центар за животну средину (REC) - Канцеларија у Србији, објавио је позив за достављање пријава за доделу институционалних грантова свим заинтересованим организацијама цивилног друштва из Србије које се баве заштитом животне средине и одрживим развојем.

Грантови се додељују у оквиру Програма подршке цивилном друштву у Србији - CSOnncent, који реализује РЕЦ канцеларија у Србији, уз финансијску подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Програм има за циљ да оснажи цивилно друштво да ефикасније, активније и на родно сензитиван начин партиципира у процесу доношења одлука и креирања политика у области заштите животне средине, узме активно учешће у процесу ЕУ интеграција Србије, и активно прати спровођење политика на локалном, регионалном и националном нивоу.

У оквиру овог трогодишњег програма обезбеђен је буџет од 800.000 еура за директну подршку институционалном оснаживању организација цивилног друштва кроз грантове подељене у два позива од по 400.000 еура. Максимални износ појединачног гранта је 45.000 еура. Конкурс за доделу институционалних грантова се спроводи у две фазе.

У првој фази све заинтересоване организације се могу пријавити подношењем електронске пријаве, изјаве о заинтересованости. Друга фаза конкурса започиње избором ужег круга организација које ће бити позване да поднесу комплетне апликације. Рок за подношење изјаве о заинтересованости (на српском и енглеском језику) је 14.март.