Корисници траже корекцију рачуна за грејање

Више десетина грађана Врбаса, корисника услуга даљинског грејања које пружа ЈКП "Стандрад", састало се синоћ са представницима овог предузећа и локалне самоуправе у покушају да коначно реши проблем високих рачуна за ову услугу.

До незадовољства грађана прикључених на систем даљинског грејања дошло је од тренутка од како се за обрачун утрошене енергије користи нова формула о фиксном и варијабилном делу рачуна, према одлуци Владе Србије, што је, како тврде грађани, довело до значајног увећања месечних обавеза.

Овим поводом две стране су се састале у сали I Месне заједнице. Грађанима су се обратили Душко Ћутило, члан Општинског већа задужен за комуналне услуге, и Радослав Гузина, технички руководилац ЈКП "Стандард".

"Сведоци смо да се у овој грејној сезони грађани Врбаса суочавају са јако високим рачунима. Постоје проблеми и проблеми на квадрат, а то је зграда у Космајској улици и зграда у блоку Васиља Копривице, али и проблеми на ниову свих осталих зграда. Неусклађеност цена постоји и у односу на Нови Сад и Београд, у односу на одлуку Владе Србије, крше се многа правила, цене су произвољне, а одговри које смо добијали 'не пију воду' и лако се демантују. Показали смо јединство станара који користе даљинско грејање и проблем мора да се реши. Постигли смо извесни напредак, превасходно да и једна и друга страна показују вољу да се проблем реши. Добили смо конкретан предлог како би то могло да се рачуна на онову уредбе Владе, и конкретан рок од десет дана у ком ће нам локална самоуправа одговорити како мисли да коригује наше рачуне са ових ненормалних на пристојно ненормалне. Онда ћемо тражити неко системско решење за наредну грејну сезону", рекла је Душица Перовић, једна од незадовољних грађанки.

Душко Ћутило, члан Општинског већа, изразио је спремност локалне самоуправе да заједно са корисницима услуга потражи решење за високе рачуне за диљинско грејање.

"Наша је обавеза да саслушамо грађане и покушамо да решимо проблеме. Прво ћемо покушати да зграде које имају значајно веће рачуне од других зграда приведемо нивоу просека, како поједини грађани, за исту квадратуру, не би били оштећени у односу на остале. Овај систем наплате и за нас је нов, почели смо га користити од ове грејне сезоне и нисмо могли унапред знати његове предности и мане. Применили смо нешто што смо сматрали да је наша обавеза, а то да ли су неке општине применили ове одредне или не, није на нама да процењујемо, јер себе сматрамо људима који треба да примењују законе. Консултоваћемо Скупштину топлана да видимо како се одређивало ко поштује одредбе, а ко не, и нико од нас не жели да раде на штету људи. У протеклих месец дана овај проблем смо разматрали више пута и састаћемо се поново са грађанима. Донели смо одлуку о смањењу цене грејања од десет одсто, али је, изгледа, потребно поново разматрати и начин обрачуна. Најважније је наћи системско решење за наредну грејну сезону", рекао је Ћутило.