Пољопривредници из Врбаса посетили Словенију

Тридесетак пољопривредника из општине Врбас боравило је претходне недеље у неколико места у Словенији и имало прилику да се упозна са основним начином рада у ратарству и сточарству у једној од нама најближих чланица Европске уније.

Они су током четири дана посетили више великих фарми бикова и крава, затим неколико познатих узгајивача винове лозе и произвођача вина, фабрику уља од семена бундева, као и Ветеринарски завод и Завод за пољопривреду. Пољопривреднике из Врбаса, заједно са руковдством општине Врбас, примили су у општинама Раденци, Мурска Собота, Моравске Топлице и Марибор.

"Мислим да смо испунили основни план пута, а он је био да се наши пољопривредници упознају са својим колегама у Словенији и виде како они послују у уређеном систему Европске уније, којој и сами тежимо. И пољопривреднике  и нас је интересовао начин уређења и производње, како се долази до разних фондова и подршке и како успешно пласирати финални производ. Верујем да су стечена нека нова искуства која би се могла применити у поступку уређења наше пољопривреде“, рекао је након повратка из Словеније др Братислав Кажић, председник општине Врбас, који је предводио делегацију локалне самоуправе.

Заједно са њим Словенију су посетили Милан Милић, помоћник председника општине Врбас, и Ливија Боганч Андријашевић, бивша чланица Општинског већа.

„Били смо на највећој фарми бикова на којој се чува приплодни материјал, затим у неколико породичних винарија које производе квалитетна вина; такође уверили смо се да је неоходно створити сву планску документацију и прецизне катастарске податке о приватној и државној земљи јер су све то предуслови за подршку европских фондова. Волео бих да брзо успоставимо такав систем и код нас. И наши пољопривредници који су путовали у Словенију имали су пуно питања на која су добили вредне одговоре, и надам се да ће нешто од оног што су видели или научили, применити и код нас“, рекао је Кажић.

Како је о посети делегације из Врбаса известио сајт општине Моравске Топлице можете видети овде.

Delegacija Vrbasa u poseti Sloveniji