Потрошачи бирају начин обрачуна грејања

Јавно комунално предузеће "Стандард", које пружа грејне услуге, понудиће грађанима да се изјашњавањем одлуче који начин обрачуна утрошене топлотне енергије желе да се примењује, паушални на годишњем нивоу или по утрошку током грејне сезоне.

"Сви корисници грејних услуга имаће могућност да се изјасне о начину обрачуна и испоруке топлотне енергије тако што ће моћи да се определе за стари систем обрачуна и наплате - паушално по м2 у 12 једнаких месечних рата, или да остану на важећем систему обрачуна по утрошку. Такође, свима ће бити дата могућност плаћања дуговања на 6 месечних рата закључивањем споразума са ЈКП 'Стандард'. Услове, динамику и начин изјашњавања корисника грејних услуга ће одредити Надзорни одбор предузећа", истакао је Ћутило.

Према плану, о начину обрачуна испоручене топлотне енергије изјашњаваће се корисници станова у склопу  подстанице којој припадају, што значи да се може догодити да у граду истовремено на снази буду и један и други начин обрачуна.

"Да би се одабрао један начин обрачуна потребно је да се власници 70 одсто од укупне грејне површине на тој подстаници изјасне за неку од варијанти. Проблем који се појавио у пар зграда у којима су рачуни за грејање били знатно већи у односу на специфичну потрошњу за дати месец, решиће се тако што ће бити кориговани рачуни уколико месечна обрачуната потрошња топлотне енергије одступа за више од 50%, а извршиће се умањење обрачунате потрошње за 25% за одговарајући обрачунски период за грејну сезону 2015/2016.год. Корекција ће бити извршена за целу грејну сезону. Такође, Општинско веће је дало сагласност на одлуку Надзорног одобра ЈКП 'Стандард' да се цене грејања умање за 10% од фебруара и о томе смо већ обавестили грађане. Један од проблема који су грађани споменули је и информација да постоје зграде и објекти који су пријавили једну, а греју значајно већу површину, што ће такође бити проверено како следећу грејну сезону не бисмо дочекали са истим проблемима", појаснио је Ћутило и додао да је локална самоуправа свесна ситуације у којој се налазе грађани и да се проблеми морају решавати.