Бајатовић: СПС чува Војводину

Dušan Bajatović, predsednik Pokrajinskog odbora SPS, posetio je danas Vrbas

Душан Бајатовић, председник Покрајинског одбора СПС, посетио је данас Врбас и у разговору са члановима и симпатизерима странке представио главне програмске циљеве које ова партија промовише током предизборне кампање.

Обраћајући се окупљеним Бајатовић је изнео уверење да ће СПС и у Врбасу и у Војводини направити бољи изборни резултат у односу на претходно изјашњавање грађана. "Очекујем да наши локали буду бољи него прошли пут. Боље смо организовани, више људи је укључено у рад странке, посебно имамо добро организован рад омладине и наших другарица. СПС је у младим људима створио базу за будућност", рекао је Бајатовић.

Он је истакао да СПС неће дозволити отварање питања Војводине, што јесте намера појединих снага које покушавају да "здробе српске националне интересе". "Војводина не може да има судску, законодавну и извршну власт, не може да има републику. Устав ћемо мењати када дође време, али уставни оквир је довољан да реши све проблеме аутономије Војводине. Интернационализација војвођанског питања је директно усмерена против интереса Србије и СПС то неће дозволити. Не бежимо од мултикуртурализма, који је у Европи поражен, али се залажемо за интеркултурализам, за модел у којем живимо једни са другима, а не једни поред других. Статут Војводине не ваља и потребан нам је нови, као и закони који ће регулисати ову област", рекао је Бајатовић и истакао да ће се СПС залагати и за децентрализацију која ће општинама вратити власт и имовину.

Говорећи о привредном препороду председник ПО СПС је рекао да је Србији потребна реиндустријализација. "Пљачкашка приватизација нам је донела веће штете од НАТО бомби. Требаће нам много година и добри планови државног интервенционизма у индустрију, на модеран начин. То значи да су нам потребне нове фабрике, нова радна места за младе људе, како би остали у нашој земљи. Добре су стране инвестиције, али су још важнија директна улагање државе, у партнерству са нашим привредницима", рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, Србији је потребан и нови зелени план и држава мора наћи средства да конкретно помогне пољопривредницима. "Треба нам систем јасних субвенција, гарантованих цена и гарантованог откупа, као и ванцаринске мере заштите. Иза тога је банкарски систем који је рак рана Србије. Држава мора законима да обавеже банке да у портфолију мораји имати најмање 30 одсто дугорочних кредита за развој привреде и пољопривреде, по мањим каматних стопама. Не може држава да буде најбољи клијент банака", рекао је Бајатовић.