Обележен Дан победе над фашизмом

Пригодном манифестацијом и одавањем поште жртвама Другог светског рата и ратова деведесетих година прошлог века, у Врбасу је обележен Дан победе над фашизмом и Дан Европе - 09. мај. Ове године се обележава 71. година од завршетка Другог светског рата и 66 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

У присуству бројних грађана, венце на споменике жртвама страдалим у Другом светском рату на Градском гробљу, на Тргу Црвене армије и у центру Врбаса, као и на споменик жртвама палим у ратовима од 1991. до 1999. године, положили су представници општине Врбас, локалне организације СУБНОР-а, Удружења српско-руског пријатељства "Род", ОО СНС, ОО СПС и ОО ПУПС.

"Наша земља као део савезничких снага, дала је изузетан допринос великој победи. Поносни смо на своју улогу у антифашистичкој борби. Са искреним дивљењем према подвигу и херојској жртви свих антифашиста, желим и овом приликом да истакнем да је антифашизам наше историјско наслеђе које са поносом уносимо у европску породицу народа, а која у својој основи чува исте вредности. Обавеза нам је да за будуће генерације сачувамо сећање на ту велику победу, поднете жртве наших народа и остварене вредности. Памтићемо и славити јунаке који су донели слободу", рекао је овом приликом Милан Глушац, заменик председника општине Врбас.

Заједно са њим, у име локалне самоуправе, венце на спомен обележја положила је Марјана Мараш, председница Скупштине општине Врбас.

У наставку програма, на славне тренутке антифашистичке борбе и тековине НОР-а подсетио је Вељко Миловић, председник СУБНОР-а. У свечаном програму у центру града учествовао је и хор ученика Основне школе "Петар Петровић Његош".    

Иначе, за ову прилику Јавно комунално предузеће "Комуналац" је на Градском гробљу у Врбасу обновило споменик борцима палим у Другом светском рату. Ова спомен гробница није реконструисана откако је подигнута 1966. године. У њој почивају 33 борца народноослободилачке борбе који су умрли у врбаској болници 1944. и 1945. године, као и жртве фашистичког терора убијене при уласку окупаторских трупа у Врбас 1941. године.