У суботу одношење ПЕТ отпада из сеоских домаћинстава

Екипе Пословне јединице "Чистоћа" ЈКП "Комуналац" заказале су за суботу, 04. јун, акцију одношења амбалажног ПЕТ отпад из сеоских домаћинстава. Из предузећа обавештавају да је потребно да житељи насељених места ову врсту амбалаже изнесу испред својих кућа, најкасније до 07.00 часова на дан одношења отпада.

"ПЕТ амбалажа одлаже се у жичане контејнере и типизиране вреће. У амбалажни ПЕТ отпад убраја се провидна пластика, односно, флаше од сокова, воде или пива. Чепове треба одвојити јер они нису део ПЕТ отпада. Апелујемо на грађане да врше селекцију ПЕТ-а како не би завршио на депонији, јер је потребно неколико стотина година да се разгради пластична боца бачена у природу", истиче се у саопштењу ЈКП "Комуналац".

У обраћању јавности наводи се да "одвојено одлагање отпада представља први и најважнији корак у процесу рециклаже. "Апелујемо на грађане да у свом окружењу пронађу специјалне контејнере за амбалажни отпад или да га пакују у вреће за ту намену. Наше предузеће настоји да ојача систем примарне селекције отпада, па смо тако кроз пилот пројекат покренули и акцију прикупљања стаклене амбалаже у угоститељским објекатима“, стоји у саопштењу.