Породилиште ОБВ добило апарат за проверу слуха

Посетом породилишту у Општој болници у Врбасу успешно је настављена хуманитарна акција "Блиц фондације" - “Срце за децу”, чији је циљ да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за рано дијагностиковање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади. Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер је РТС.

Вршиоцу дужности начелника гинекологије и акушерства са неонатологијом, др Дражену Тимотијевићу, донацију су уручили Велимир Перовић, уредник акције "Срце за децу" "Блиц фондације", и Ирина Ивић, новинарка и водитељ Јутарњег програма Радио телевизије Србије и емисије "Културни Дневник".

"Циљ ове акције 'Блиц фондације', чији је покровитељ Министарство здравља а медијски партнер РТС, је да се за свих 56 породилишта у Србији обезбеде апарати за проверу слуха код беба и да неонатални скрининг буде обавезан. Без апарата за отоакустичку емисију није могуће на време открити да дете има проблем са слухом. У развијеним земљама, где је рани скрининг слуха обавезан, оштећење слуха не представља хендикеп јер ако се на време крене са рехабилитацијом дете до поласка у школу може сасвим правилно да развије говор и интелект", рекао је приликом уручивања апарата Велимир Перовић, уредник акције "Срце за децу". 

У Врбасу свет угледа око 650 беба годишње, а ово породилиште је једно од четири које је и пре акције "Блиц фондације" имало апарат за отоакустичку емисију. Захваливши се на вредној донацији др Тимотијевић је истакао да и поред тога што је Општа болница поседује апарат за неонатални скрининг слуха већ шест година, набављен уз помоћ локалне самоуправе, опремање најсавременијим апаратом представља нови важан искорак у раду. "Утолико је значајније што управо апаратом најновије генерације осавремењујемо и подижемо ову здравствену услугу на виши ниво. Сваки правовремено откривени случај оштећења слуха код новорођенчади омогућава и правовремену примену терапије, развој говора и социјализацију – односно нормалан живот детета. Најискреније се захваљујем 'Блиц фондацији' и истичем да Србија заиста има слуха за нашу децу", рекао је др Тимотијевић.

Прва беба којој је прегледан слух новим апаратом је дечак Владо.

Ирина Ивић, новинарка РТС-а, уварена је да је национална хуманитарна акција "Срце за децу" већ остварила примарни циљ, "а то је едукација наших грађана о изузетној важности неонаталне дијагностике слуха. "Круна акције је што су заједничким напорима 'Блиц фондације', РТС-а и грађана Србије, прикупљена средства за набавку потребног броја апарата за скрининг слуха новорођенчади, за сва породилишта Србије. Апарати које уручујемо у Врбасу, а данас нешто раније и у Бачкој Тополи,  много ће значити родитељима који ће од сада моћи да рачунају и на ову здравствену проверу њихове бебе у првим данима живота. Верујем да ће приликом будућих прегледа бити све у реду, да ће сви ови малишани без потешкоћа уживати у звуцима и сликама цртаних филмова и других дечјих програма на телевизији, у позоришту, биоскопу", казала је Ирина Ивић.

"Блиц фондација" је у протекле три и по године реализовала више од 150 хуманитарних акција.