Пријава детата од сада могућа и у Породилишту

Од пре неколико дана родитељи имају могућност пријаве имена детета, пријаве пребивалишта и пријаве на здравствено осигурање у Породилишту Опште болнице Врбас, саопштено је из ове здравствене установе.

Нови модел није обавезујући па родитељи могу да се одлуче и за досадашњи начин обављања појединих или свих управних процедура код надлежних органа, на њиховим локацијама. Пријава личног имена, пријава пребивалишта и пријава на здравствено осигурање у здравственој установи су за родитеље право а не обавеза.

Јединствено управно место за родитеље новорођеног детета

Од априла 2016. године у Републици Србији, а крајем јуна и у ОБВ примењује се нови систем управних поступака везаних за рођење детета. Суштина промена је у томе да родитељи могу да одреде лично име детета, пријаве пребивалиште детета и пријаве дете ради здравственог осигурања за време боравка у здравственој установи и без одласка код матичара уписаће се и држављанство детета. Родитељи ће све административне обавезе везане за упис детета у Матичну књигу рођених (укључујући одређивање личног имена), пријаву пребивалишта детета и пријаву детета на здравствено осигурање моћи да обаве у здравственој установи, без попуњавања формулара и бесплатно. Ради се о увођењу „јединственог управног места” за обављање административних процедура, како би се родитељима новорођене бебе уштедели време и новац. Принцип обављања управних услуга по принципу јединственог управног места или „све на једном месту” („оне-стоп схоп”) следи савремене трендове у јавним управама земаља чланица ЕУ.



Принцип јединственог управног места не утиче на надлежности органа за обављање појединих поступака. Матичари у општинским и градским управама и даље су надлежни за упис чињеница у Матичну књигу, полицијске управе за регистрацију пребивалишта, Централни регистар обавезног социјалног осигурања (ЦРОСО) за упис детета у регистар, Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) за издавање картице здравственог осигурања и Републички завод за статистику (РЗС) за обрађивање статистичких података. Здравствена установа, у функцији јединственог управног места, преузима податке и поднеске од родитеља и прослеђује их електронским путем преко Портала еУправа надлежним органима, који након тога спроводе поступке. Овлашћена лица у здравственим установама олакшавају и подижу квалитет управних услуга за родитеље, али не преузимају надлежности и одговорности општинских и градских управа, МУП-а, ЦРОСО-а, РФЗО-а и РЗС-а. Ипак, овлашћена лица морају бити упозната са одређеним питањима везанима за Матичне књиге, регистар пребивалишта и здравствено осигурање како би могла да преузму податке на ефикасан и професионалан начин и саветују родитеље у поступку подношења пријава.