Општина Врбас успоставља прекограничну сарадњу

Милан Глушац, председник општине Врбас, примио је током викенда руководство мађарске општине Гедер, које је наш град посетило у оквиру сарадње са Културно-уметничким друштвом "Карољ Сирмаи".

Сусрет са гостима из Мађарске искоришћен је за отварање теме прекограничне сарадње две општине, једног од предуслова за реализацију пројеката које су спремни да финансирају разни фондови Европске уније.

"Желимо да се заједничким снагама приближимо фондовима ЕУ. Лоцирали смо, за сада, могућност сарадње у једном пројекту у оквиру културе, у ком би учествовао наш Градски музеј и једна установа из партернског града. Наша жеља је да кроз пројекат бициклистичком стазом повежемо једно археолошко налазиште као што је Шуваков салаш, са Шлајзом, док партнери из Мађарске желе да реконструишу једну спомен кућу у свом граду. Ово је начелан договор и требао би да буде разрађен у будућности", рекао је Глушац.

Председник општине Врбас је госте из Мађарске водио и на Дане малине у Бачком Добром Пољу. Овом приликом разговарало се о могућностима да пољопривредни произвођачи из два града посете једни друге и упознају се са начинима узгоја воћа и поврћа и у једној и у другој земљи.