Уређење гробља у Врбасу и Куцури

Uređenje groblja u Vrbasu i Kucuri

Претходних недеља у неколико наврата догодило се да непознати починиоци оскрнаве гробна места на гробљима у Бачком Добром Пољу и Змајеву. У Бачком Добром Пољу оскрнављена су три гроба, а у Змајеву један.

О овим случајевима обавештена је полиција и за починиоцима се трага, а у међувремену је Јавно комунално предузеће "Комуналац", које се стара о гробљима у Врбасу, Бачком Добром Пољу и Куцури, покренуло акцију уређења ових простора и повећања безбедности на њима.

На Градском гробљу у Врбасу приводи се крају прва фаза уређења која подразумева монтирање заштитне ограде и изградњу стазе, чиме ће бити решен дугогодишњи проблем прилаза гробним местима. Радове изводи ЈКП "Комуналац", уз подршку локалне самоуправе.

"Градско гробље се годинама проширује, а у новијем делу није постојала асфалтирана стаза. Овим радовима, чија је вредност близу милион динара, олакшаћемо нашим суграђанима посету споменицима својих блиских покојника", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас.

"Уз стазе, поставили смо себи задатак да решимо и проблем неограђеног дела гробља, а све у циљу повећане безбедности вечних кућа наших суграђана. Сведоци смо све чешће појаве скрнављења споменика и морамо створити услове да се то на гробљима која су у нашој надлежности више не догађа. Управо зато смо поставили и видео надзор на делу гробља у Врбасу. За нас је безбедност овог простора један од приоритета", рекао је директор ЈКП "Комуналац" Радомир Чуровић.

Ово предузеће је на сеоском гробљу у Куцури отворило објекат за продају погребне опреме. У плану је да се ова врста услуге обезбеди и на гробљу у Бачком Добром Пољу.

"Како бисмо нашим суграђанима ублажили најболније и најосетљивије тренутке у животу, одлучили смо се на овај потез. Сматрамо да је овим гестом Куцуранима омогућуено да све у вези са сахраном обаве на једном месту“, рекао је руководилац ПЈ "Чистоћа" Ален Булајић.

Такође, по угледу на гробља у већим градовима, посетиоци сајта ЈКП "Комуналац" убудуће ће моћи да се информишу о месту, датуму и времену сахрана на свим гробљима.