Родитељи најважнији за безбедност деце у саобраћају

У протеклих недељу дана представници Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас присуствовали су првим састанцима са родитељима ђака првака и упознали их новинама у области успостављања система управљања безбедности у саобраћају.

Према речима Горана Пејовића, председника Савета за безбедност саобраћаја, у систем ће бити укључено више од 20 институција и установа, али и сами родитељи, чији је допринос изузетно значајан када је у питању безбедност деце. "Безбедност деце у саобраћају није брига само родитеља, већ целог друштва, али родитељи имају најзначајнију улогу, јер својим примером стварају обрасце понашања својој деци. Упознали смо их са прелиминарним резултатима пројекта 'Безбедност деце у саобраћају и зонама школа', који је у финалној фази и биће представљен јавности крајем септембра", рекао је Пејовић.

Статистички подаци показују да је у задње четири године на нашим путевима страдало 50 деце, од којих једно смртно, четворо са тежим, а 45 са лакшим повредама, у укупно 47 саобраћајних незгода.

"Ниједна незгода се није догодила у зони школа, а чак 22 деце, укључујући и смртни случај, страдало је у путничким аутомобилима, углавном због некоришћења сигурносног појаса или адекватне седаљке за децу до три године старости, што јасно говори о одговорности родитеља. Од 18 деце страдалих као пешаци, 12 је настрадало прелазећи пут ван обележеног пешачког прелаза. Све то указује да родитељи имају кључну улогу у формирању саобраћајне културе и подизању нивоа свести о безбедности у саобраћају код своје деце", рекао је Пејовић.

Чланови Савета су још једном апеловали на родитеље да се укључе у формирање школских саобраћајних патрола, јер већ две године нема заинтересованих лица за волонтерско обављање тог задатка. У међувремену, постигнут је договор са секретарима месних заједница да из редова запослених у овим јединицима локалне самоуправе, крену прве школске саобраћајне патроле који ће тај посао обављати током целе године. Пејовић је најавио да ће током године бити организовано више оваквих састанака и да је Савет отворен за све сугестије, питања и иницијативе.

Заједно са Пејовићем на састанцима са родитељима учествовали су Милош Рогановић, руководилац Оделења за инспекцијске послове, и Страхиња Ђурачић, заменик командира Одељења саобраћајне полиције, истовремено заменик председника и члан Савета за безбедност саобраћаја.