"Нећу да бригам, хоћу да се играм!" мото Дечје недеље

Одбор за утврђивање и спровођење Програма активности Дечје недеље, којим председава Марјана Мараш, председница СО Врбас, договорио је данас главне програмске садржаје којим ће се забављати и едуковати најмлађи становници наше општине током овогодишње манифестације.

Ове године Дечја недеља одражава се 03. до 09. октобра, под мотом "НЕЋУ ДА БРИГАМ, ХОЋУ ДА СЕ ИГРАМ!".

Уз редовне литерарне и ликовне конкурсе, и ове године биће организована акција Деца - деци, у којој ће се сакупљати разни поклони у знак помоћи и солидарности, затим на Тргу Николе Пашића ће се, уз музику и игру, изводити програми малишана из ПУ "Бошко Буха", ученика основних и средњих школа и деце из МНРО удружења, организоваће се спортска надметања, као и Дан отворених врата.

"Обележавање Дечје недеље има дугу традицију. Први пут код нас је одржана 1934. године, а од 1987. године је уведена Законом о друштвеној бризи о деци, и одвија се сваке године у месецу октобру. Њен циљ је да укаже на стварни положаја детета и младих у друштву, да скрене пажњу на дете као носиоца права да одраста у што бољим условима у породици, локалној заједници и друштву у целини", рекла је Мараш.

Ове године посебна пажња поклања се значају игре и стваралаштва у целокупном развоју детета.

"Игра је припрема детета на живот, којом се повезује са породицом и са вршњацима, доприноси развоју свих психофизичких функција, способности и знања. Игра је припрема детета за живот у друштву, дете се учи комуникацији и сарадњи, моралним правилима. Зато ове године игра има своје место у мотоу манифестације, али ћемо ми искористити прилику да укажемо и на проблеме које могу да изазову зависност од неких игара, попут оних на рачунарима или игара на срећу, које се постале доступне и деци", рекла је Мараш.