ОБВ обележава Европску недељу борбе против бола

Од 10. до 16. октобра обележава се Европска недеља борбе против бола,ж а својим редовним активностима обележавању се прудружује и Општа болница Врбас. Према подацима Амбуланте за проперативну прирему и терапију бола ОБВ, која је отворена почетком 2016. године, до данас је медикаментозно и акупунктуром лечено близу 1.500 пацијената из Врбаса и окружења.

Према речима др мед. Андријане Марић, анестезиолога, терапија је у некој мери помогла сваком пацијенту, а код 50% пацијената дошло је до потпуног излечења. “Бол није симптом који указује на одређено обољење, већ и хронична болест која има сопствене симптоме. Често пута долази до компликација у виду повишеног крвног притиска, повишеног шећера у крви, проблема са метаболизмом али и до психосоматских обољења. Бол увек може да се умањи, понекад и потпуно одстрани, али је неопходно претходно утврдити анамнезу и открити на који је начин настао, колико дуго траје, односно која га је болест условила. Лечење захтева и периодичну проверу здравственог стања пацијента, јер је сам процес лечења дугорајан. Понекад дође до ремисије болести, а затим до враћања, па се и сам бол враћа. Управо из тог разлога препоручујем повремене контроле у зависности од промене здравственог стања пацијента”, рекла је др Марић.

Амбуланта ради сваког радног дана од 07.00 до 14.00 часова, а пацијенти могу доћи на преглед на основу свог здравственог стања, уз упут од стране лекара специјалисте или изабраног лекара опште медицине у Дому здравља, без заказивања.