Израђена студија замене енергента у ОШ "Бранко Радичевић"

Немачка организација за техничку сарадњу - GIZ, представила је руководству општине Врбас "Студију изводљивости о преласку на биомасу као гориво у котларницама у Основној школи 'Бранко Радичевић' у Равном Селу". Како је предложено овим решењем, постојећи котлови на мазут и лож уље заменили би се котлом на биомасу, прецизније сојину сламу, како би се остварила употреба обновљивих извора енергије и од загађења сачувала животна средина.

"Студија изводљивости прво даје све релевантне податке у вези са постојећим стањем у наведеној котларници. Затим је дат технички концепт будућег техничког решења, са свим битним елементима за побољшање постојећег стања, и, на крају, ту је и анализа исплативости овог пројекта, као и финансијска оцена уштеда система грејања са обновљивим извором енергије у поређењу са постојећим стањем", речено је током презентације коју је одржао мр Радоје Кремзер, аутор овог документа. 

Студија је показала да је у поређењу са других девет врста енергената, сојина слама убедљиво најјефтинија док је лож уље, које се уз мазут користи у овој котларници, убедљиво најскупљи. Бројчано изражено, за један kWh енергије произведене сојином сламом потребно је 1,36 динара, а за један kWh енергије из лож уља чак 17,56 динара. Енергија из мазута плаћа се 6,46 динара за један kWh.

"Нама су овакве студије свакако драгоцене. Заинтересовани смо за реализацију пројекта јер се ради о вишеструко корисном потезу. Остварили би финансијске уштеде као локална самоуправа које је одговорна за загревање образовних установа, затим употребом овог обновљивог извора енергије за степеник више еколошки би подигли нашу средину, а посебно нам је интересантно и то што би кроз јавне набавке биомасу могли да набављамо од наших пољопривредних произвођача. Надам се да ћемо успети да пронађемо подршку за реализацију овог пројекта, а посебно у то верујемо када пред могуће финансијере изађемо у партнерству са организацијом каква је GIZ", рекао је након презентације Глушац.