Представљене нове технологије у изградњи путних подлога

Друштво инжењера и техничара Врбаса организовало је предавање на тему "Нове технологије у стабилизацији путних подлога". Заинтересовани су имали прилику да се упознају са новим врстама адитива и цемента који имају улогу везивног ткива за стабилизацију постојећег тла, без претходног уклањања површинских слојева и наноса дебелих слојева каменог агрегата и песка, како би се добио носећи слој.

Власник и директор немачке компаније АТ Интернационал Том Нагели најавио је скори почетак изградње једног пута новом технологијом, у сарадњи са партнерском компанијом "МБ EcoGreen" из Новог Сада. "Према ономе што сам имао прилике да видим, овде има доста посла што се тиче рециклаже већ постојећих путева, а надам се да ће бити простора за изградњу нових деоница у општини Врбас", рекао је Негел, и изразио задовољство што је имао прилику да представи ову нову технологују стручној јавности у Врбасу.

"Врбас је урадио први пројекат по овој новој технологији, ради се о приступном путу на депонији. Радили смо упоредо анализу пројекта по класичној методи и по новој технологији, и само у финансијском делу показала се уштеда од преко 10 одсто. Штеди се на материјалу и на времену, јер се један километар пута уради за један дан, а добро је са еколошког аспекта јер се користи већ постојећи материјал и додају се природни адитиви", рекао је Игор Миловић из Друштва инжињера и техничара Врбаса.

Предавање су подржале компаније "Екстра Ауто Транспорт", која је једина у Србији применила нову технологију, као и "МБ EcoGreen", заступник за Србију за адитиве. Ово је било прво предавање на тему саобраћајница од како Друштво инжњера и техничара Врбаса постоји и прво предавање у овогодишњем јесењем семестру, а до краја године биће организовано још неколико.