У Врбасу одржан Лутерански бал

У част немачког свештеника Мартина Лутера, који је 31. октобра 1517. године закуцао на врата катедрале у Виртембергу 95 теза о реформи цркве, бројни верници Евангеличке хришћанске цркве из Србије, Мађарске и Руминије обележили су у петак у Врбасу почетак петстоте године од реформације. Лутерански бал у Врбасу био је прилика да се најави обнова евангеличке цркве у центру Врбаса.

"Почетак обележавање прославе је у Врбасу због тога што се овде налази наша највећа Евангеличка црква, која је неприступачна и у руинираном стању. Предвиђени пројекат за санацију обухвата комплетну обнову ове цркве. Дубоку захвалност дугујемо најпре Богу, али и Влади Мађарске на подршци и финансијској помоћи, као и свима другима који нам дају подршку чиме нас јачим", рекао је Роберт Балог, секретар Бискупије.

Присутне вернике Балог је подсетио на значај Мартина Лутера и утицај њега и његових следбеника на све друштвене и научне токове до данашњих дана. "Реформација није пуко сећање на 16. век, то је заједничка заоставштина за све нас и обнављање чини незаобилазни елеменат. За почетак јубиларне године реформације, Евангеличка хришћанска црква је зацртала себи за циљ да обезбеди својим верницима широм наше земље, да на достојанствен начин прославе јубиларну годишњицу. Овај Лутерански бал у Врбасу је почетак тога. Наредних годину дана ћемо бити учесници бројних програма који ће нас повезати и зближити, а уједно ће нам дати подстрек да свако од нас јасно и гласно изговори - Јесте, ја сам Евангелиста", рекао је Балог.

Милан Глушац, председник општине Врбас, најавио је подршку локалне самоуправе реконструкцији Евангеличке цркве, која је изграђена 1820. године и представља значајан споменик културе и препознатљив симбол Врбаса.

"Искрено нам је жао што се овај објекат сада налази у оваквом стању и он захтева озбиљну реконструкцију. И повод за реконструкцију је значајан, с обзиром да се приближава обележавање јубилеја 200 година од изградње цркве и обележавање 500 година реформације. Врбас је средина која је отворена за све народе и вероисповести. Поносни смо на чињеницу да живимо у мултиконфесионалној и мултинационалној заједници, у којој у међусобном поштовању, заједништву  и духу толеранције живе наши суграђани, без обзира на националну и верску припадност. Обрадовала нас је иницијатива за обнову цркве и убеђен сам да ће она ускоро заблистатим пуним сјајем", рекао је Глушац.