"Полис" за боље разумевање друштва

Недавно основана НВО Асоцијација филозофа, социолога и политиколога "Полис", чланица Војвођанске политиколошке асоцијације, организовала је синоћ први округли сто посвећен друштвеним појавама и кретањима. Ова врста окупљања убудуће ће бити редовна активност "Полиса".

"Организовањем Асоцијације желимо да промовишемо професије којим се баве наши чланови, али, пре свега, да олакшамо разумевање друштвених и политичких прилика. Не у смислу дневно-политичког описивања, већ у смислу да се догађаји ситуирају у трајније политичке и друштвене односе који постоје, са разумевањем њихових последица. Из позиције округлих столова које ћемо организовати, покушаваћемо разумети последице одређених друштвених и политичких одлука, како би смо те могуће последице јавности предочили кроз разговоре", рекао је на почетку првог округлог стола др Горан Калуђеровић, председник "Полиса".

Он је истакао да ће "Полис" на локалном нивоу имати и одређени едукативни карактер, јер има намеру да кроз округле столове, саопштења и радове који ће се објављивати у часопису за истраживање феномена политике "Политикон", укаже на рационално или нерационално у одређеном политичком и друштвеном понашању. "Прижељкујемо да 'Полис' окупља и, условно речено, политичке гладијаторе, оне који су чланови странака, посланици и томе слично, али и оне који другачије промишљају о  политици, да би се направила спона између ових и других делова друштвеног живота", рекао је Калуђеровић.

Први округли сто бавио се темом под називом "Колективни идентитети - пусти другог да буде други", с амбицијом да разматра начин како војвођански простор, одувек богат различитостима, покушати релаксирати неким решењем које би те различитости добро укомпоновало. На округлом столу су говорили проф. др Душко Радосављевић и доц. др Радивојe Јововић.

Подршку раду Асоцијације филозофа, социолога и политиколога "Полис" пружила је општина Врбас, док је, према речима Калуђеровића, простор за одржавање првог округлог стола, својом предусетљивошћу обезбедила Сања Жигић.