ЈКП "Комуналац" - Потребно обновити закуп гробних места

Јавно комунално предузеће "Комуналац" послало је на близу 2.000 адреса сродника покојника сахрањених на Градском гробљу у Врбасу обавештења о обавези плаћања обнове закупа гробних места. Према члану 33. и 34. Правилника о уређењу и одржавању гробља и обављању погребних услуга, сродници су дужни да на сваких 10 година измирују ову врсту обавезе.

Уколико у року од годину дана по истеку обавезног рока почивања, породица, сродници или друга лица не продуже рок почивања, предузеће има право да посмтрне остатке пренесе у заједничку костурницу.

"На Градском гробљу у Врбасу евидентирано је 8.200 гробних места, која су једночлана или вишечлана. Када се све сабере, долази се до податка да на гробљу почива више од 20.000 покојника. Врбас је средина која држи до обичаја, што се не би могло рећи када је у питању измиривање ове обавезе", рекао је руководилац ПЈ "Чистоћа" Ален Булајић. Према његовим речима, средства добијена наплатом свих услуга ЈКП-а, враћају се кроз улагања и побољшање квалитета услуга.

"Уредили смо стазе, регулисали одвођење атмосферских вода, повећали капацитете, променили чесме, реконструисали санитрани чвор, изградили стазу за инвалиде. Поделили смо гробље на зоне и редове ради уредности и лакшег сналажења. Уредили смо салу за послуживање и урадили још много тога, а у плани нам је да изградимо салу за даће", рекао је Булајић.