Осетљиве групе и даље у програму предшколског образовања

Представници општине Врбас, Предшколске установе "Бошко Буха" и Црвеног крста Врбаса присуствовали су данас састанку који је у Београду организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, на коме се говорило о потреби континуираног похађања предшколског програма за децу из осетљивих група. Овим проблемом до сада се најактивније бавио Црвени крст, али је за наставак реализације пројекта "Заједнички програм за инклузију Рома и маргинализованих група кроз образовање", потребно снажније укључивање и других органа, институција и установа, констатовано је на састанку.

Општину Врбас, међу двадесетак локалних самоуправа које су биле позване да присуствују састанку, представљали су Данијела Илић, чланица Општинског већа, Татјана Глушчевић, секретарка ЦК Врбаса, и Ксенија Бенце, вршилац дужности директора ПУ "Бошко Буха".

"Током протеклих година Црвени крст је, у оквиру Заједничког програма за инклузију Рома и маргинализованих група кроз образовање, на различите начине пружао подршку укључивању деце из осетљивих друштвених група у предшколско васпитање и образовање. Будући да се пројекат завршава, од септембра 2017. године Црвени крст неће бити у могућности да настави подршку у истом виду и обиму, па ће локална самоуправа наставити да финансира овакав вид подршке деци из наведених друштвених група. Циљ је подстаћи програме који подстаћи програме који подстичу транзицију деце из осетљивих група у редовне групе предшколских установа. Начин на који то раде општине Врбас и Смедерево издвојени су на састанку као примери добре праксе", рекла је Данијела Илић.

"Презентација примера добре праксе пројекта 'Заједнички програм за инклузију Рома и маргинализованих група кроз образовање' Црвеног крста Србије, био је стручни рад Бојане Јоцовић Делић, сарадника у Предшколској установи 'Бошко Буха'. Пројектне активности у области предшколског васпитања и образовања реализују се у Црвеном крсту Врбаса већ 11 школских година, у партнерству управо са овом установом, уз стручну супервизију компетентних сарадника. Од сепретмбта ове године донатор престаје са финансирањем пројекта, али ће сарадња бити настављена у оквиру одрживости пројекта", рекла је након састанка Татјана Глушћевић.