Фондација Дивац додељује ђачке стипендије

Општина Врбас још једном подсећа сва избегла лица са територије општине да је Фондација Ана и Владе Дивац, уз подршку групе донатора из Америке, расписала конкурс за доделу ђачких стипендија. Конкурс је отворен до 18. августа, а право на стипендију имају ученици који у септембру 2017. године уписују 1, 2. или 3. разред средње школе, чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Потребно је да кандидати постижу одличан успех у учењу и владању и да им је барем један родитељ/старатељ имао избеглички статус у Републици Србији, а избегао је из Републике Хрватске и то из следећих општина: Бенковац, Војнић, Вргинмост, Глина, Грачац, Двор, Доњи Лапац, Дрниш, Книн, Кореница, Костајница, Крњак, Обровац, Петриња, Плашки, Слуњ, Задар, Цапраг, Грубишно Поље, Дарувар, Окучани, Пакрац, Слатина, Бели Манастир, Вуковар, Даљ, Мирковци, Тења.

На конкурс за доделу ученичких стипендија могу се пријавити ученици првог, другог или трећег разреда средње школе који у школовању постижу одличан општи успех (од 4,50 до 5), а чији један или оба родитеља/старатеља имају потврду да су избегли из горе наведених општина. Посебну предност при додели стипендије имаће кандидати из осетљивих друштвених група (материјално угрожене породице, једнородитељске породице, лица са инвалидитетом, лица са хроничним болестима и др).

Редослед кандидата за доделу ученичке стипендије утврђује се на основу:
1) успеха оствареног у претходном школовању, и то:
– општег успеха у последња три разреда школовања,
– награда на такмичењима и спортских резултата
2) социјално-економског статуса породице.
Социјално-економски статус породице утврђује се на основу просека укупних месечних прихода по члану породице ученика, за период јануар – март текуће године, те документација којом се доказује инвалидитет детета/родитеља/старатеља, једнородитељски статус породице и др.
 
Успех остварен у претходном школовању исказује се бројем бодова, и то:
1) општи успех за последње три године школовања- исказује се бројем бодова у висини општег успеха (од 4,50 до 5 бодова за сваку школску годину, максимално 15);
2) награде на такмичењима и спортски резултати (5 бодова национална и 3 бода општинска такмичења)
3) Волонтерски и друштвено користан рад (1 бод)
 
Социјално-економски статус породице исказује се бројем бодова за просек укупних месечних прихода по члану породице ученика за период јануар - март текуће године, и то:
• Без прихода (5 бодова)
• Испод просечних месечних примања за Републику Србију (3 бода)
• Остали социо-економски услови (1-3 бода)

Кандидати се рангирају према укупном броју бодова оствареном по свим основама које се вреднују за доделу ученичке стипендије. Рангирање се врши на основу достављене документације. Ученик који буде изабран за стипендирање, биће у обавези да најмање 4 сата месечно волонтира о чему ће Фондацију редовно писмено обавештавати.

Све о конкурсу може се видети овде.