Врбас и Кострома званично градови побратими

Врбас и Кострома, град у Руској Федерацији, званично су постали градови побратими. Споразум о посебним односима два града потписали су Јуриј Журин, градоначелник Костроме, и Милан Глушац, председник општине Врбас, који ових дана предводи делегацију наше локалне самоуправе у Костроми. Споразум је свечано потписан за Дан града, а резултат је вишемесечних преговора и вишегодишње успешне сарадње две средине. Споразум отвара могућности повезивања у областима од образовања и културе, преко спорта, туризма и заштите животне средине, до сарадње у областима привреде и локалне политике.

"Веома ме радује што овај споразум закључујемо на дан нашег града који за нас има велики историјски значај. Кострома обележава 865 година постојања града, обележава и Дан проглашења Костромеке области, па сам уверен да ће симболика датума потписивања Споразума, унети снагу и дати живот овом документу на много година", рекао је Журин, градоначелник Костроме.



Задовољство због потписивања споразума није крио ни Милан Глушац, који је истакао да је Врбас веома заинтересован за развој сваке врсте сарадње. "Уверен сам да је наша посета почетак једне добре сарадње, као дела велике повезаности, поштовања и пријатељства између нашег и братског руског народа. Задовољство ми је што смо након првог писма, које смо упутили преко госпође Асафове, која је заједно са уметничким колективом боравила у нашем граду, наставили сарадњу и данас смо овде како би и званично учврстили наше односе. Такође, желим да поздравим представнике свих организација града Костроме као и представнике Удружења српско-руског пријатељства из Врбаса, који су од почетка укључени у ову сарадњу и зближавање нашег и руског народа", истакао је Глушац.



Делегацију општине Врбас у Костроми, уз Глушца, чине и Маријан Мијановић, члан Општинског већа за област привреде и инвестиција, Бојан Периз, члан Општинског већа за област културе, и Предраг Ројевић, саветник председника општине. Заједно са њима у Костроми бораве и представници Удружења српско-руског пријатељства "Род" из Врбаса.

О потписивању Споразума о посебним односима између Костроме и Врбас известили су и локални и регионални медији овог дела Русије. Како је то урадила служба администрације града Костроме можете видети овде.