Врбас био домаћин конгреса КАТИМ 2017.

Врбас је током викенда био домаћин V Међународног конгреса конвенционалне, алтернативне, традиционалне и интегративне медицине - КАТИМ. На конгресу је учествовало око стотину лекара конвенционалне медицине и педесетак практичара који користе традиционалне методе лечења, из Србије и бројних европских држава.

Милан Рогуља, председник Удружења "Биоген" из Београда и председавајући Конгреса, истакао је да је скуп следи стратегију Светске здравствене организације у развоју традиционалне медицине, а циљ је изградња система интегративне здравствене заштите. "Посетиоци су имали прилику да виде презентацију рада, истраживања, достигнућа и постигнућа конвенционалне и традиционалне медицине, као и где оне могу да нађу свој спој", рекао је Рогуља.

Закон о здравственој заштити Републике Србије признаје више од шездесет алтернативних метода из домена дијагностике, терапије и рехабилитације, а њихова позиција у савременом здравственом систему била је једна од главних тема конгреса у Врбасу.

"Путем интегративне медицине на неки начин ће се те алтернативне методе интегрисати. Интегративна медицина ће полако проучавати основу алтернативних метода кроз различите научне дисциплине и мислим да ће их медицина временом прихватити", рекао је Игор Јерман из Института за биоелектромагнетизам и нову биологију из Словеније.

Међународни Конгрес окупио је госте из девет европских земаља, а Врбашани су се потрудили да и овог пута буду добри домаћини. Посебно задовољство што Врбас има прилику да покаже потенцијале из области конгресног туризма исказао је и председник општине Милан Глушац. "Ово је један од начина да покажемо да у Врбасу могу да се организују конгреси попут овога. Све остале институције могу да рачунају на исте, па и боље услове за одржавање својих скупова", рекао је Глушац.

Конгрес је подржала Лекарска комора Србије, а акредитован је од стране Здравственог савета Републике Србије.