Врбас један од оснивача Мреже добре енергије

Општина Врбас, заједно са Шапцем и Пиротом, постали су први чланови данас организоване Мреже добре енергије. Ради се о добровољној платформи за повезивање локалних самоуправа и партнера из владиног, невладиног и пословног сектора, посвећених примени и ширењу добре праксе и решења у локалној енергетици.

Уговор Знања, искуства и опробана решења за различите изазове из области локалне енергетике, од саобраћаја и грејања до уличне расвете и рационалне употребе енергије у јавним зградама, од данас ће енергетским менаџерима, градским и општинским управама у Србији бити све доступнија захваљујући Мрежи добре енергије.

Приврженост принципима добре енергије својим потписом данас је у Сремским Карловцима, где се одржава конференција о енергетици на локалном нивоу, потврдио Милан Глушац, председник општине Врбас. Учеснике скупа поздравио је председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, и Ненад Грбић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Говорећи о енергетском менаџменту у општини Врбас, Глушац је истакао да у случају Врбаса, уз подршку пријатеља, енергија, знање и ентузијазам појединаца преточена у јавну политику енергетске ефикасности.

"Развојна стратегија општине Врбас је садржала низ приоритета из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Њихов број је био довољно велики да оправда доношење посебног документа за ову област. И у доношењу ове Стратегије учествовали су сви који су желели: представници свих политичких партија, цивилног друштва, јавних и приватних предузећа. Припремали смо и акционе планове и о њиховом спровођењу извештавали Скупштину општине. Успоставили смо систем енергетског менаџмента и именовали енергетске менаџере. Прегледали смо наше зграде, систем грејања и јавну расвету. Пратимо потрошњу и трудимо се да управљамо њом већ дуги низ година, пре него што је то постала законска обавеза. Да би смо боље управљали потрошњом и спречавали грешке, донели смо општинску одлуку о енергетској ефикасности која омогућава да се на време предупреде проблеми који могу настати приликом припреме и спровођења капиталних пројеката. Инвестирали смо и новац колико нам то наша тешка финасијска ситуација дозвољава. Опремили смо Канцеларију за енергетски менаџмент опремом која омогућује још боље сагледавање проблема и осмишљавање решења. Тражимо и налазимо партнере који нам помажу у овом раду. Са још три овде присутне локалне самоуправе, добили смо подршку Владе Швајцарске да унапредимо ефикасност у још једном броју јавних зграда", рекао је, између осталог, Глушац и истакао да нова енергетска политика треба да да подстицај локалном развоју и борби против енергетског сиромаштва.

Конференција је окупила око 100 учесника, превасходно представника локалних самоуправа, регионалних развојних агенција, енергетских менаџера, као и међународних развојних партнера, Енергетске заједнице, Швајцарске канцеларије за сарадњу, Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и других.

Добра енергија, како се чуло на конференцији, је локално доступна, пријатељица је животној средини, планира се дугорочно, власништво је локалне заједнице, користи се ефикасно, предмет је јавних и транспарентних расправа које укључују све заинтересоване стране; добра енергија је обновљива, не производи гасове са ефектом стаклене баште и кадра је да квалитетно греје домаћинства у Србији чувајући здравље и куповну моћ њених грађана. Овако добра енергија се испоручује у сарадњи и партнерству свих заинтересованих страна.

Оснивачи Мреже добре енергије су: Врбас, Шабац, Пирот, РЕС Фондација, Београдска отворена школа и Покрет горана Војводине.

О могућностима подршке локалним самоуправама и чланицама Мреже добре енергије у примени квалитетних решења за изазове локалне енергетике, учесницима конференције говорио је и Марко Благојевић, директор Владине Канцеларије за јавна улагања.

Конференција је организована уз подршку Хајнрих Бел Фондације, Фонда Браће Рокфелер, као и програма подршке цивилном друштву у области заштите животне средине, "CSOnnect", који реализује Регионални центар за животну средину, а финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу.