За загађење одговоран кулски "Комуналац"

За загађење латералног канала И-64 између Куле и Врбаса одговорно је Јавно комунално предузеће "Комуналац" из Куле, саопштио је Еколошки покрет Врбаса. До ове информације еколози су стигли приватним каналима, а резултат су анализе Покрајинске водне инспекције.

"Водна инспекција утврдила је да се догодила хаварија на канализационом воду, који је под притиском испиран и то уз примену хемикалија за разлагање наталожених масноћа у цевима. Из цеви су нечистоће изливане 15 дана, прво у атмосферски, а онда у латерални канал до Врбаса. До тада чист канал, пун рибе, спржен је и уништено је све што је у њему било, у дужини 6,5 километара. Одговорни за хаварију су из ЈКП 'Комуналац' из Куле. Инспекција је наложила хитне мере санације", саопштили су из Еколошког покрета Врбаса, уз упозорење да се ради о чистом немару са тешким последицама по природу и могућим последицама по здравље грађана.

Еколошки покрет је тужилаштву и полицији у Врбасу доставио копију записника Покрајинске водне инспекције. "Пратимо како ће инспекција даље поступати, у смислу подношења прекршајне пријаве, а нарочито тужилаштво, којима је сада знатно олакшан истражни поступак. Инспекција је ефикасно реаговала на нашу пријаву, али је не можемо до краја похвалити, јер нам је ускратила информацију о инспекцијском надзору. До записника смо дошли приватним каналима. Зашто је инспекција затајила подносиоцу пријаве налазе са терена, иако смо у самој пријави захтевали информацију о њиховом поступању?", питају у покрету.
 
Од Покрајинске инспекције за заштиту животне средине, како кажу, нема никаквих информација, иако је познато да је и ова инспекција обишла терен.  "Тајновитост у раду отвара простор за спекулације, чиме још више нестаје поверење грађана у државне службе. Стога грађани радије нама подносе пријаве и дојављују аномалије са терена, него онима који примају плату то да раде", наводи су у саопштењу Еколошког покрета Врбаса.