Безбедност на путевима задатак целог друштва

Милан Глушац, председник општине Врбас, учествовао је данас на стручном скупу "Управљање безбедношћу друмског саобраћаја на локалу", који су заједно организовали Национална агенција за локални економски развој, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Ауто-мото савез Србије.

На скупу се говорило о законском оквиру и обавезама локалних самоуправа у области безбедности саобраћаја, нацрту закона о путевима, изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, као и о раду локалних савета и безбедности саобраћаја на локалу. Председник општине Врбас говорио је тему Управљање безбедношћу саобраћаја у локалним самоуправама кроз дигитализацију података – нови алати и најбоље праксе.


Кроз ову тему представницима локалних самоуправа представљен је портал "Безбедност саобраћаја" који на једном месту сажима све податке о саобраћајним несрећама као и о стању путева. Једна од првих општина у Србији која је почела да користи услуге овог портала је општина Врбас.


Портал омогућава креирање база података о свим саобраћајним несрећама и њиховим последицама, као и о учесницима у незгодама, податке о стању путева, постојању и позицији сигнализације и осветљења, индикаторима понашања учесника у саобраћају и ставове о опасностима и ризицима. Укрштањем података, они који доносе одлуке могу једноставније и прецизније да препознају "црне тачке" и осмисле мере за унапређење безбедности. Глушац је овом приликом рекао да се у наредном периоду у општини Врбас планира и израда "катастра саобраћајне сигнализације" како би се знало тачно где се налазе саобраћајни знакови поред локалних путева.



Циљ Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је да се до 2020. преполови број саобраћајних несрећа са смртним исходом, рекао је на скупу државни секретар Един Зећировић. Он је навео да је потребно да се део одговорности за управљање и одржавање путева пребаци на локалне самоуправе. "Морамо схватити да многи законски оквири које усагласавамо са законима ЕУ велику одговорност пребацују на локалне самоуправе. Не зато што желимо да скинемо одговорност са нас, већ зато што сви заједно морамо постати одговорни чланови овог друштва. Нико боље не може сагледати локалне проблеме од локалне самоуправе", уверен је Зећировић.