Врбас припрема План уписа за школску 2018/2019. годину

Општина Врбас, заједно са представницима средњих школа, партнера из области привреде и Националне службе за запошљавање, организовала је данас радни састанак посвећен дуалном образовању и утврђивању уписне политике за школску 2018/2019. годину. О могућностима обављања стручне праксе за ученике и евентуалног каснијег запошљавања за оне који заврше образовање, разговарало се са представницима компанија "Carnex", "Јурошевић МД", "Шарчевић" и других.

"Политика уписа у средње школе јесте један од послова локалне самоуправе и циљ нам је да у сарадњи са школама и партнерима у области привреде, ову политику ускладимо са потребама тржишта рада. Зато и организујемо састанке са предузећима у којим ученици одлазе на практичну наставу и имају могућност да се касније запосле, и тако долазимо да прецизних података колике су потребе за појединим профилима. На основу тога осмишљавамо документ који се зове План уписа. Партнери Средње стручне школе '4. јули' су компаније 'Carnex', 'Меркатор', 'Универекспорт', 'Јурошевић МД', 'Шарчевић' и 'Континентал', због које ћемо ове године покушати да уведемо и један нови образовни профил а то је техничар информационих технологија", рекла је Даница Парошки, помоћница председника општине за образовање. 

Са представницима ове школе, затим Гимназије "Жарко Зрењанин", наведених компаније и Националне службе за запошљавање, разговарала је и Мира Недић из Одељења за друштвене делатности и координаторка дуалног образовања у општини Врбас.

Парошки је овом приликом подсетила да сви ученици средњих школа на овај начин, кроз дуално образовање, добијају сигурно место за обављање практичне наставе, која је обавезна. "Квалитетно извођење практичне наставе је пут да ученици добро савладају образовни профил за који се школују и да у будућности, када те фирме покажу потребу за новом радном снагом, добију обученог радника спремног за посао. Они најбољи најчешће буду позвани на посао одмах након завршетка школовања", рекла је Парошки.