Општина Врбас у унутрашњем дијалогу о КиМ

Милан Глушац, председник општине Врбас, учествовао је данас на округлом столу градова и општина посвећеном унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији. Округли сто организовала је Стална конференција градова и општина - СКГО, у сарадњи са Радном групом Владе Републике Србије за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о КиМ, и са Министарством државне управе и локалне самоуправе.

Са председницима општина разговарали су Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде, и Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.  


Разматрајући могућности како да се помогне српским општинама на КиМ, министар Ружић рекао је да када би за сваку од 10 српских општина у нашој јужној покрајини обезбедили помоћ из 10 општина и градова из централне Србије, заједно бисмо заштитили наше сународнике, помогли њихов животни стандард и створили амбијент за 21. век. "Јачањем сарадње општина ствара се осећај сигурности код Срба на Косову и Метохији. Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа чијим очувањем одржавамо уставно-правни поредак Републике Србије", нагласио је Ружић и додао да су привремени органи значајни и за егзистенцију неколико хиљада српских породица у покрајини. Према његовим речима, министарство које води припремило је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи, који ће омогућити да се међуопштинска сарадња успостави у свим пословима које обављају локалне самоуправе, како за изворне, тако и за поверене.

"Општина Врбас стално помаже наше сународнике на Косову и Метохији и управо сада, у сарадњи са Јужно-бачким управним округом, траје прикупљање хуманитарне помоћи која ће ускоро бити упућена у јужну српску покрајину. До сада је, како је на округлом столу рекао Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, у Војводини прикупљено 60 шлепера помоћи и верујем да то није коначан број. Мислим да је подједнако важно, ако не и важније, што смо разговарали и о могућностима да српским општинама помогнемо кроз преношење знања, вештина и модела за решавање појединих проблема, јер добра пракса може бити применљива свуда", рекао је Глушац.