Одржана IX седница Скупштине општине Врбас

Скупштина општине Врбас заседала је јуче по 9. пут у актуелном сазиву и први пут у 2018. години. На дневном реду било је 18 тачака.

Одборници опозиције тражили су на почетку бројне измене дневног реда, заинтересовани да Скупштина општине, између осталог, разматра и формирање анкетних одбора који би испитивали нерегуларности на локалним изборима и изборима за савете месних заједница, затим стање у ЈП за превоз путника, стратегија помоћи самохраним родитељима, као и да се расправља о унапређењу стања животне средине након отварања спалионице у ЈАЗИП-у. Сви ови и други предлози одборника групе "Ослободимо Врбас - Доста је било", нису добили подршку скупштинске већине, а дневни ред је проширен за три тачке које је предложио председник општине Врбас Милан Глушац - Предлог решења о давању сагласности на Статут Заједничког комуналног предузећа "Пречистач Врбас – Кула", Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о доношењу програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини за 2018. годину у општини Врбас и Предлог одлуке о измени Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време за организационе облике у систему локалне самоуправе општине Врбас за 2017. годину.



Заседање је отворено изменама у саставу одборника Скупштине општине и у саставу Општинског већа. Уместо Дамјана Миловића, одборника СПС-а који је јуче изабран за члана Општинског већа, у скупштинске клупе сео је Немања Вуковић. Миловић је иначе заменио Горана Пејовића, досадашњег члана Општинског већа, који је поднео оставку.

Скупштинска већина је усвојила Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Врбас за 2017. године, измењену Одлуку о заштити пољопривредног земљишта, усева и засада, пољских путева и канала од пољске штете на подручју општине Врбас, Одлуку о јавном превозу путника у друмском саобраћају, као и измењену Одлуку о максималном броју запослених на неодређено време за организационе облике у систему локалне самоуправе општине Врбас за 2017. годину и измењену и допуњену Одлуку о доношењу програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини за 2018. годину у општини Врбас.

Како је наведено, на предлог Милана Глушца, председника општине Врбас, Скупштина је расправљала о Статуту Заједничког комуналног предузећа "Пречистач Врбас – Кула". Глушац истакао да се први пут у Србији формира предузеће овог типа, те да је било потребно издвојити знатна средства  у завршетак канализационе мреже и друге уговорне обавезе према Европској делегацији. "Важно је да имамо подршку АП Војводине и Владе РС за све ове радове. Покрајинска влада издвојила је 40 милиона динара за изградњу приступног пута до Централног постројења за прераду отпадних вода. Радови су интезивирани и линија муља би требало да буде завршена половином ове године", рекао је Глушац.

Локални парламент је усвојио Извештај о раду Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас за 2017. годину, а затим и решења о именовању директора Јавног комуналног предузећа "Комуналац" и Јавног комуналног предузећа "Стандард", извештај о спроведеним изборима за савете месних заједница и утврђеним резултатима и решење о именовању члана Општинског штаба за ванредне ситуације општине Врбас.



Јучерашњу седницу обележила су и кадровске промене на руководећим местима једне јавне установе и једне јавне агенције, и у управљачким и контролним органима. Наиме, Мирославка Шекарић поднела је неопозиву оставку из личних разлога на место директора Центра за физичку културу "Драго Јововић", након чега је на ову функцију изабран Огњен Васиљевић, који је претходно разрешен са места директора Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду. На ово место Скупштина општине Врбас изабрала је Милоша Милића. 

На предлог Комисије за кадровска питања, због увођења предстечајног поступка у Јавно предузеће за превоз путника Врбас, са места директора разрешена је Тијана Вуковић. За чланове Школског одбора одбора ОШ "Бранко Радичевић" у Равном Селу именовани су: Бранислав Станишљевић, Весна Стојилковић и Милан Плећаш као представници локалне самоуправе; Никола Бељевић, Нада Дангубић и Миомир Мараш као представници из реда запослених; Љиљана Проданов, Славица Нешковић и Тамара Бечић као представници из реда родитеља.

У Управни одбор Народне библиотеке "Данило Киш" именовани су Милош Бјелица, Дарко Крчмар и Светислав Петровић, док су У Надзорни одбор изабрани Ивана Вулета и Марија Богнар.